Víno od šlechty? Lobkowiczové bojují o název podniku

Tomáš Fránek
24. 7. 2012 15:30
Rozvod ve známé rodině přinesl i spor o název největšího mělnického vinařství
Jiří Lobkowicz.
Jiří Lobkowicz. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Rozvod ve šlechtické rodině Lobkowiczů přinesl i spor o název známého rodinného vinařství, které na trh dodává vína z Mělníka.

O registraci ochranné značky Lobkowicz Vinařství Mělník požádala už v roce 2008 Bettina Lobkowicz, bývalá manželka Jiřího Lobkowicze.

Záměr své bývalé manželky však u Úřadu průmyslového vlastnictví napadl Jiří Lobkowicz - potomek šlechtické rodiny, která žije v českých zemích asi 800 let, a mimo jiné také bývalý místopředseda Unie svobody.

Zneužití historického jména?

Jiří argumentoval tím, že po rozvodu s Bettinou, který potvrdil soud loni na podzim, už Bettina jako majitel vinařství nebude mít žádný vztah se známým šlechtickým rodem. Podnik by proto neměl mít v názvu jméno Lobkowicz.

Podle Jiřího Lobkowicze v sobě značka zahrnuje odkaz na šlechtický rod a dochází tak ke zneužití tohoto jména. Už dříve si navíc Jiří Lobkowicz nechal ve spojení s mělnickým vínem úspěšně zaregistrovat další značky, například Výběr zámecké paní Jiří Lobkowicz.

"Užívání ochranné známky Lobkowicz Vinařství Mělník vede k záměně výrobků a služeb ochranné známky s výrobky a službami ostatních příslušníků rodu Lobkowicz a zároveň využívá historicky dobrého jména tohoto rodu v oblasti vinařství," uvedl Jiří Lobkowicz, který chtěl dosáhnout ukončení ochrany značky vinařství.

Právo získala svatbou

Jeho bývalá manželka Bettina převzala starost o mělnické rodinné vinařství na začátku devadesátých let po příchodu do Čech. V žádosti o ochrannou značku uvedla, že na mělnických vinicích hospodaří dlouhé roky, investovala do nich práci i peníze.

Úřad průmyslového vlastnictví však nakonec potvrdil, že Bettina užívá značku v souladu se zákonem. Námitky Jiřího Lobkowicze tak zamítl.

Podle šéfa úřadu Josefa Kratochvíla získala majitelka vinařství právo užívat příjmení Lobkowicz sňatkem, stala se členkou šlechtického rodu a nejedná tak při využití jeho jména nijak nemravně.

"Fakt, že manželství bylo rozvedeno, nemění nic na právu vlastníka vinařství nosit získané rodové příjmení ani na právu užívat je k označování v určité grafické úpravě pro své výrobky a služby z oblasti vinařství," rozhodl Kratochvíl.

Podle úřadu neexistuje ani možnost, že by si lidé značky, ve kterých se objevuje jméno Lobkowicz, pletli - jsou dostatečně odlišné.

Vinařství vedené Bettinou Lobkowiczovou navazuje na staletou tradici vinařství na Mělníku a je se 45 hektary vinic největším producentem ve městě. Zpracovává výhradně úrodu z vlastních vinic.

Fotoreportáž: Plány a sny Jiřího Lobkowicze v posvátné krajině

 

Právě se děje

Další zprávy