Vinný podvod: Hlavní viník neznámý, pokuty ale padají

Tomáš Fránek
21. 1. 2008 7:49
Za miliony padělaného vína se udělují milionové sankce

Brno - Největší skandál v historii tuzemského vinařství - odhalení pěti a půl milionů litrů vína s padělanými doklady původu - nemá s definitivní platností hlavního viníka. Policie ho nenašla.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce letos na jaře objevili na trhu vína, která byla deklarována jako tuzemská jakostní vína odrůdová a jakostní vína s přívlastkem.

Patoky místo lahůdek

Přitom šlo o levná vína ze zahraničí, jejich původ byl jenom velmi těžko dohledatelný, někde doklady chyběly úplně. Šlo o obří podvod na zákazníky, místo kvalitních vín, jak byla označena, si lidé kupovali levné patoky.

Množství "falešných" vín přitom představovalo až desetinu domácí roční produkce.

Policii se nepodařilo po několikaměsíčním pátrání najít toho, kdo certifikáty k milionům litrů vína padělal. "Šetření bylo ukončeno, pachatel je neznámý," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí jihomoravské policejní zprávy Jana Šípková.

Dodala, že pokud by se objevily nějaké nové skutečnosti, policie nyní ukončené šetření znovu otevře.

Trestu naopak neujdou firmy, které s víny obchodovaly. Mluvčí inspekce Martina Šmídtová uvedla, že inspekce už zahájila správní řízení s dodavateli padělaných vín po celé zemi, od kterých vína směřovala k vinařským podnikům.

A rozdala první rekordní pokuty. "Jde o sankce ve výši pěti milionů korun, což je nejvyšší možná pokuta, kterou můžeme udělit," řekla deníku Aktuálně.cz Šmídtová.

Překupníci se ztratili

S ohledem na to, že většina správních řízení ještě nebyla ukončena, nechtěla mluvčí sdělovat žádné podrobnosti.

Podle inspekce byla vína původně nakoupena od společnosti Euro-Ring Praha a z menší části od Formula Cross. Tyto firmy, které mají podle obchodního rejstříku sídlo na stejné adrese v Praze, se ale nepodařilo najít, neexistuje na ně ani žádné spojení.

Přes další překupníky se pak miliony litrů vína dostávaly ke čtyřem vinařským společnostem, od nichž putovaly na trh.

Podle inspekce šlo o České vinařské závody, Vinařství Zaječí, Livi a Vinařství Mutěnice.

"To jsou vína, která my nakupujeme už jako hotová. Takže tam to je otázka nabídky a poptávky. My nejsme natolik schopní rozeznat, jestli původ vína je takový, jaký je napsaný na papíře, nebo jestli je jiný," řekl už dříve asistent ředitele Livi Jiří Chytil.

Rozdíl mezi levným, méně kvalitním vínem a dražším jakostním vínem je velký. Jakostní vína jsou totiž chloubou každého vinaře a jejich výroba a prodej podléhají zvláštnímu režimu.

A pokud chce vinař jakostní vína prodávat, musí být tato vyrobena pouze z tuzemských hroznů. V případě jakostních vín s přívlastkem musí být u hroznů použitých pro výrobu vína úředně ověřen mimo jiné původ, cukernatost, množství a odrůda.

 

Právě se děje

Další zprávy