Vinařstvím roku 2012 je Znovín Znojmo

ČTK ČTK
28. 3. 2013 22:55
Soutěž neposuzuje jen kvalitu vína, ale také celoroční práci podniku
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Vítězem čtvrtého ročníku soutěže Vinařství roku se stal Znovín Znojmo. Výsledky soutěže byly dnes večer vyhlášeny v pražské Lucerně. Do finále postoupilo celkem šest vinařství, vedle vítěze také společnosti Moravíno, Sonberk, Vinařství Vladimír Tetur, Vinařství Štěpán Maňák a Vinařství Volařík. Soutěž vyhlašuje Svaz vinařů ČR spolu s Národním vinařským centrem a podporuje ji Vinařský fond.

Vinařství roku se odlišuje od jiných soutěží v zemi, při nichž zápolí vzorky vín. Posuzována je celoroční práce podniku. "Zjednodušeně řečeno je vítězem vinařství, které produkuje nejlepší vína a současně je nejlépe řízeno," sdělil předseda Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

A letos obstál nejlépe právě Znovín Znojmo. Zástupce společnosti Zdeněk Palát převzal bronzovou plaketu, finanční prémii 100 000 korun od generálního partnera soutěže Erste Corporate Banking a šek na prezentaci vinařství na rozhlasové stanici Frekvence 1 ve výši 150 000 korun.

Kromě toho bude vítěz uveden do Síně slávy vinařství ČR v Národním vinařském centru ve Valticích. "Oceněný bude moci užívat tento titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení," uvedl Nyitray. Nejlepší vinařství vybírala kromě odborné poroty i veřejnost. V online hlasování zvítězilo Vinařství Chateau Lednice - Valtické podzemí.

Znovín patří k největším tuzemským vinařským firmám. Předloni měl jen 20 hektarů vlastních vinic, ale po několika akvizicích zvýšil rozlohu na více než 300 hektarů. V předchozích ročnících soutěže byly Vinařstvím roku firmy Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt a Malý vinař - František a Hana Mádlovi.

Nově byla letos oceněna také osobnost s celoživotním přínosem pro obor. Titul získal Vilém Kraus, po kterém bude od nynějška cena pojmenována. Novou kategorií byl v tomto ročníku soutěže i Mladý vinař - enolog do 38 let, kterým se stal Petr Ptáček ze Zámeckého vinařství Bzenec. Cenu získal rovněž šéfredaktor časopisu Sommelier/ Revue pro Hotel a restaurant Luboš Bárta za kvalitní novinářskou práci propagující víno.

 

Právě se děje

Další zprávy