Vinaři doufají v dlouhé babí léto, úroda bude dobrá

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 9. 2009 10:30
Moravští vinaři nesklízejí dřív, ti francouzští však ano
Hrozny jsou podle vinařů letos zdravé a pěkné.
Hrozny jsou podle vinařů letos zdravé a pěkné. | Foto: Šlechtitelská stanice vinařská Pološovice

Brno - S uspokojením sledují moravští vinaři současný vývoj počasí a drží si palce, aby ještě pár týdnů vydrželo. Až dosud totiž letošní úrodě přálo a současné babí léto je pro hrozny také blahodárné.

"Současná chladná rána a odpolední teploty kolem dvacítky si bohužel nemůžeme předplatit, ale jsou v tomto období naprosto ideální. Déšť by totiž mohl urychlit skrytou hnilobu, která by hrozny poškodila. Také snižuje cukernatost hroznů, protože ty si určité množství vody natáhnou," vysvětlil Vladimír Tetur, který vyrábí víno ve Velkých Bílovicích.

A krom toho, dodávají vinaři, je déšť pořádně nepříjemný společník při vinobraní.

Vody i slunce bylo dost

Ačkoliv lidé v průběhu léta často hovořili o extrémech, vinaři jejich názor nesdílejí. Vody bylo podle nich tak akorát, stejně jako slunce.

"Letos často pršelo, ale naštěstí deštivé počasí nikdy nevydrželo dost dlouho na to, aby vlhko nahrálo do karet plísním. Hrozny jsou pěkné a zdravé," pochvaluje si rakvický vinař Miloš Michlovský.

Jeho kolega Pavel Binder si však musel dávat právě kvůli dešti větší pozor. "Všechno pěstuji v biorežimu, což znamená zákaz použití tvrdé chemie. Bylo tedy náročnější úrodu uhlídat před plísněmi a houbovými chorobami. Ale zdá se, že úroda bude výborná," konstatuje Binder.

Dřívější vinobraní? Jak kde

Obecně jsou ale vinaři k odhadům letošní sklizně zdrženliví. Jsou však ochotni připustit, že letošní rok by mohl být jedním z lepších ročníků.

"Sklízíme Irsai Oliver, což je první raná odrůda, která není určená na burčák. Ten se dalo sklízet i před dvěma nebo třemi týdny. Díval jsem se do záznamů, začali jsme stejně jako loni," podotkl Tetur.

Podle Miloše Michlovského se však ještě před časem zdálo, že vinobraní letos bude mít oproti jiným rokům náskok. A to od týdne do deseti dní. "Ale nakonec sklízíme téměř stejně jako vloni, rozdíl je v jednotlivých dnech," dodal.

Mikulovský vinař Petr Marcinčák upozorňuje, že načasování sklizně záleží také na cíli, který pěstitel sleduje. "Důležitá je odrůda i cíl. Například hrozny na svatomartinské víno je zapotřebí sklízet dřív," poznamenal Marcinčák.

Francouzi sklízejí každý rok o něco dřív

Dostatek slunce si, stejně jako ti jihomoravští, pochvalují také vinaři ve Francii. Vinaři z oblasti Champagne letošní úrodu chválí a označují ji dokonce za mimořádnou. Podle ČTK však začalo vinobraní v některých oblastech až o týdny dřív než v minulosti.

Do budoucna podle odborníků není časnější zrání hroznů dobrou prognózou. "Výsledkem je sice přirozeně sladší víno, ale zase se mu údajně nemusí dostávat aromatické jemnosti a oné příslovečné svěžesti," řekl ČTK Kees Van Leeuwen z vysoké školy zemědělského inženýrství ENITA v Bordeaux.

Oteplování a časnější zrání ale podle expertů není jen záležitostí poslední doby. "Už takových 50 let se vinobraní pořádá stále dřív. Mezi rokem 1945 a rokem 2000 se posunulo datum v oblastech Medoc a údolí Rhôny o celý měsíc," uvádí vinařský specialista Bernard Ganichot.

 

Právě se děje

Další zprávy