Vinaři dostanou miliony na reklamu

Petr Havel
4. 2. 2006 0:00
Praha - Miliony korun na propagaci a volnější pravidla značení vína.

To čeká české producenty, pokud projde novela vinařského zákona a Evropská unie podpoří vizi české vlád o vyplácení podpor z tak zvaného Vinařského fondu.

"Oba kroky zvýší konkurenceschopnost našich vinařů," domnívá se stínový ministr zemědělství za ODS Jiří Papež.

Pomocí je především návrh, podle kterého by měl postačovat ke splnění požadavků na údaje uváděné na etiketě vína 85procentní podíl vína z místa, odkud podle nápisu víno pochází.

Míchat víno jako v zahraničí

Vinaři tak mají možnost vytvořit směs stejně tak jako jejich konkurence ze zahraničí, což do současné doby nemohli.

Směs vín ze dvou lokalit přitom není podle Papeže v žádném případě pro víno degradující, typickým příkladem je sorta francouzských vín souhrnně nazývaných "couvé", které má u spotřebitelů velký úspěch.

Na propagaci a marketing tuzemských vín budou moci také již brzy použít naši producenti peněz z tak zvaného Vinařského fondu. Podle Hugo Roldána z tiskového oddělení Ministerstva zemědělství jde zhruba o 100 milionů korun.

Tyto prostředky jsou v současné době zmražené na účtu, protože jejich využití podléhá schválení EU. Podle předsedy zemědělského výboru parlamentu Ladislava Skopala ale Unie použití peněz z fondu již brzy schválí.

Skopal věří, že se tak stane do konce letošního února, podle Roldána to ale bude nejspíše o něco později, pravděpodobně v dubnu.

Testy mohou být problém

Na druhou stranu obsahuje stávající návrh novely vinařského zákona jedno zásadní riziko. Novela totiž předpokládá, že všechny laboratoře stanovující kvalitu vína a jeho rozbory musí být akreditované v EU.

Jenže ze současných osmi mají takovou akreditaci pouze tři a dalších pět disponuje pouze pověřením k takovým úkonům od Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

"Pokud by tento návrh prošel, v praxi by to znamenalo, že by se rozbory vína nemohly provádět například v laboratoři ve Starém Plzenci, kterou využívá náš největší výrobce vín, společnost Bohemia Sekt," konstatoval Papež.

Novelou byl se měl ve třetím, závěrečném čtení, zabývat příští týden parlament.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy