Víme, jaké novinky ukáže Škoda v Paříži. Eko-vozy

Radek Pecák Radek Pecák
16. 9. 2010 10:05
Vylepšené ekologické modely? Úsporu paliva může přinést i využití energie z brždění
Označení na zádi
Označení na zádi | Foto: Škoda-auto

Mladá Boleslav - Vůz, který se před semaforem sám vypne, pokud svítí červená, představí na pařížském autosalonu mladoboleslavská Škoda Auto.

Po letech, kdy při takovýchto příležitostech ukázala vždy nový model, nebo výraznou změnu už existujícího auta, dorazí Škodovka do Paříže "jen" s vylepšenými modely ekologické řady Greenline. Skutečná, zásadní novinka se tentokrát nekoná.

Řada Greenline prošla modernizací. Kromě pneumatik se sníženým valivým odporem, pozměněné aerodynamiky, doporučení pro změnu zařazeného rychlostního stupně a upravených motorů i převodovek, které vozy už měly, dostanou nyní také zmíněný systém stop&start a také rekuperaci brzdné energie.

Brždění vyrobí energii

V městském provozu dokáže podle mluvčího Škoda Auto Evžena Krauskopfa systém, který samočinně vypíná motor při zastavení například na semaforu na křižovatce, ušetřit deset i více procent paliva. Další desetinky ze spotřeby může srazit systém rekuperace brzdné energie.

"Při brzdění se část kinetického potenciálu přepólováním generátoru vrací zpět do akumulátoru v podobě elektřiny, kterou pak není nutné vyrábět za cenu spotřebovaného paliva," vysvětlil Krauskopf.

Velký vliv na spotřebu má pochopitelně také volba motoru. Proto budou vozy greenline pohánět dieselové turbodiesely. Fabii a roomster tříválec 1,2 TDi a octavii i superb motor 1,6 TDi.

První generace vozů Škoda Greenline se objevila již v roce 2008. Jednalo se o vozy fabia, octavia, roomster i superb.

 

Právě se děje

Další zprávy