Vietnamci hrozí z Česka vyhoštění, i když nic neprovedl

Karel Toman
5. 2. 2009 21:05
Je to tragická situace, říkají humanitární pracovníci
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova | Foto: Repro Aktuálně.cz

Bělá - Jezová - Když v úterý 27. ledna vytáhla cizinecká policie se štábem televize Nova nemocného Le Kim Thanha z postele, měl toho tento drobný pětadvacetiletý Vietnamec za sebou už opravdu hodně.

Teď je zavřený v policejním detenčním táboře Bělá - Jezová, vážně mu hrozí vyhoštění ze země a tím pádem také existenční pohroma pro jeho rodinu doma ve Vietnamu.

„Je to tragický příběh," komentovala jeho osud pro Aktuálně.cz Kateřina Kadlecová z humanitární organizace Člověk v tísni, která označuje postup policie a státu v jeho případu za nepřiměřeně tvrdý.

Poradna pro občanství, občanská a lidská práva už na serveru diskriminace.cz zveřejnila iniciativu proti Thanhově vyhoštění. 

Nebral ani minimální mzdu

Le Kim Thanh je z chudých venkovských poměrů, má střední školu s maturitou, dva mladší sourozence a stárnoucí rodiče. Rozhodl se proto vzít zodpovědnost za uživení rodiny na sebe. Marně se pokoušel získat práci v Jižní Koreji, nakonec ji vloni našel až v Česku. Vietnamská agentura si za vyřízení formalit a letenku naúčtovala šest tisíc dolarů. Kim Thanh se na cestu zadlužil.

Pracovat začal v Králíkách na Orlickoústecku, nedostával ale ani minimální mzdu. Vietnamská agentura mu našla jinou práci na Plzeňsku, ani tam ale zaměstnavatel neplatil, co slíbil.

Se čtyřmi dalšími Vietnamci mu nakonec liberecká pracovní agentura našla práci u výrobce koberců do aut v Hostinném na Trutnovsku. Zaměstnavatel slíbil, že vyřídí povolení a pětice mužů nastoupila do práce 13. června. Povolení pro ně ale agentura získala až 7. července.

Bez Thanhova zavinění se tak spustil sled událostí, na jehož konci bude nepřímo obviněn z trestného činu. Nic netušící mladík byl v práci spokojený a konečně začal umazávat dluh ve Vietnamu. Potíže na sebe nenechaly dlouho čekat.

Liberecká agentura dostala pokutu třicet tisíc za to, že pro ni muži pracovali tři týdny nelegálně. „1. října 2008 jim cizinecká policie v Trutnově dala správní vyhoštění na dobu jednoho roku," shrnuje předseda Česko - vietnamské společnosti Marcel Winter, který se případem zabýval. Muži museli vycestovat do 15 dnů.

Vietnamci se odvolali a 23. prosince jim bylo vyhoštění zkráceno. Oni ale zoufale potřebovali zůstat v Česku a pracovat, protože na cestu zpět nemají peníze a ve Vietnamu jsou zadlužení. Na odvolání měli deset dní.

Agentura podala odvolání 26. prosince, ale jen za čtyři z nich. Bezradný Le Kim Thanh byl ale tehdy nemocný a šibeniční desetidenní lhůtu propásl.

Variace na vánoční stromek. Křoví ozdobené psaníčky s drobnými bankovkami.
Variace na vánoční stromek. Křoví ozdobené psaníčky s drobnými bankovkami. | Foto: Ludvík Hradilek

Státu se tvrdost prodražuje

Všech pět Vietnamců pak 27. ledna přijela zatknout cizinecká policie i se štábem televize Nova. Ve večerních zprávách se pak zaskočený Thanh mihnul na záběru v ubytovně v Prosečném na Vrchlabsku oblečený jen v trenýrkách.

„Byl vyhoštěn a přesto nelegálně pracoval. Při běžné kontrole se na to přišlo. Promeškal lhůtu na odvolání a to pokud vím zatím nenapravil ani on a ani jeho právní zástupce. Pořád je tedy v nelegálním postavení," vysvětluje mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Thanh se tím podle ní zároveň nejspíš dopouští maření úředního rozhodnutí. „A to už je trestný čin," upozorňuje.

Thanha zastupuje Pavel Čižmický z organizace Poradna pro občanství/ Občanská a lidská práva a podle svých slov odvolání chystá.

Podle Markéty Kadlecové z Člověka v tísni je Thanhův případ výjimečný. „Není na tom jako tisíce ostatních jeho propuštěných krajanů. Má pracovní povolení a zaměstnavatel o něj stojí," tvrdí Kadlecová.

Stát tak Vietnamce nepřiměřeně tvrdě trestá za chyby, které udělal někdo jiný. „Navíc je takový postup pro stát drahý. Místo aby pracoval, je pan Thanh zavřený v táboře. A pokud bude vyhoštěn, stát mu zaplatí cestu domů. Částku pak po něm sice bude vymáhat, je ale otázka, jestli od něj vůbec kdy něj peníze získá, protože se zadlužil už na cestu sem," upozorňuje Kadlecová.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy