Videokazety ustupují, lidé chtějí DVD

ČTK, eko
31. 1. 2006 12:51
Praha - Prodej filmů na DVD se loni v Česku a na Slovensku zvýšil meziročně o 21 procent na 2,61 milionu kusů. Odbyt klasických videokazet naopak prudce klesl o zhruba 50 procent na 966.770 kusů.
Nejprodávanějším filmovým titulem na DVD byl loni snímek Snowboarďáci.
Nejprodávanějším filmovým titulem na DVD byl loni snímek Snowboarďáci. | Foto: www.snowboardaci.cz

DVD tak měly loni na trhu s filmovými nosiči v ČR a na Slovensku podíl 73 procent a videokazety 27 procent. Ještě v roce 2003 byl poměr prodaných DVD a VHS 39:61 a v roce 2004 52:48. "Zlatá éra videokazet skončila, nahradily je nosiče DVD," řekl dnes novinářům generální ředitel společnosti DVD Group Pavel Borowiec, podle kterého se podíl prodaných DVD bude dál zvyšovat.

Růst obliby filmových DVD Borowiec přisoudil poklesu jejich ceny a rostoucímu počtu domácností, které vlastní DVD přehrávač či domácí kino. "Počet (českých) domácností s touto digitální technologií v závěru roku 2005 vzrostl z necelých 15 procent v roce 2004 na bezmála 28 procent," podotkl Borowiec.

Loni bylo v ČR prodáno rekordních 531.947 DVD přehrávačů, rekordérů a domácích kin, zatímco o rok dříve jich bylo 319.870. V ČR se i díky tomu loni zvýšil prodej nosičů DVD meziročně o 466.783 kusů na 2,28 milionu DVD. Na obchody včetně internetových připadlo 1,99 milionu kusů a na videopůjčovny necelých 284.000 prodaných DVD. Na rostoucí prodej filmových DVD má podle odborníků příznivý vliv i to, že stále více distributorů DVD začíná využívat sítě prodejen novin a časopisů. "Loni také výrazně vzrostl počet časopiseckých titulů, které využívají DVD video jako přílohu. Ostrý konkurenční boj navíc vydavatele nutí přikládat dva DVD disky nebo rozšiřovat nabídku filmů," řekl Borowiec.

Distributoři naopak za loňský rok hlásí pokles tržeb za DVD o 19 procent na 632,9 milionu korun. "Velkoobchodní tržby z DVD nosičů loni negativně ovlivnil výrazný pokles cen a nárůst digitálního pirátství," uvedl Borowiec. Hollywoodská filmová studia loni podle něj navíc nenabídla tolik atraktivních filmových titulů jako o rok dříve. "Jestliže v roce 2004 dosahoval celoroční podíl českých a nezávislých titulů na celkových tržbách filmových DVD 33 procent, tak loni to již bylo 45 procent," poznamenal Borowiec. Upozornil, že v loňském roce byl nižší růst prodeje DVD do tuzemských videopůjčoven, které se podle něj nedokázaly vyrovnat se zvýšením sazby daně z přidané hodnoty z pěti na 19 procent. "V roce 2004 činilo zvýšení prodeje do videopůjčoven 79.081 kusů a loni již pouze 55.147 kusů DVD. V době, kdy videopůjčovny přecházejí zcela na digitální technologii, jde o signál, že necitlivý zásah státu do ceny DVD nosičů působí na trh negativně," podotkl Borowiec.

Nejprodávanějším filmovým titulem na DVD byl loni snímek Snowboarďáci, kterého se prodalo 41.027 kusů. "Snowboarďáci jsou historicky prvním českým titulem, který dokázal v prodeji DVD nosičů během jednoho roku obsadit první místo před zahraniční konkurencí," prohlásil Borowiec. Na videokazetách šel nejlépe na odbyt film Úžasňákovi, kterého se v loňském roce prodalo 20.957 kopií. beh gcm

 

Právě se děje

Další zprávy