Video: komiks do mobilu - nový hit, který dobývá svět

Karel Toman
20. 8. 2009 9:01
Pořiďte si lepší baterie, komiks v mobilu vám promění cestu do práce v zážitek
Velký hit "mobilního komiksu" - The Eternal City od argentinského autora Sergia Carrerase
Velký hit "mobilního komiksu" - The Eternal City od argentinského autora Sergia Carrerase | Foto: Aktuálně.cz

New York - "Do roka bude na trhu aspoň tucet velkých hráčů, nabízejících nový i archivní obsah, o tom není pochyb."

Řeč je o komiksu do mobilu a věštbu pronesli pro CNN jedním dechem zakladatelé hongkongské společnosti Crispy Comics Casey Lau a Jeff Kwan.

"Hybridní zkušenost"

Zřejmě nejsou daleko od pravdy. Žánr, který v Japonsku zkřížil tamní tradiční mangu s neméně tradiční slabostí pro technologie v lukrativní byznys, se teď jako lavina šíří po celém světě. Kromě velkého obchodního potenciálu nabízí i velkou příležitost pro mladé autorské talenty.

Nový hit už dorazil i do Evropy. Prvního září začne ve Francii v devatenácti jazykových mutacích vycházet komiks cenami ověnčeného Lewise Trondheima Bludzee. Dostupný bude pro přístroje Nokia, iPhone a Blacberry.

Jako u všech žhavých novinek, ani u mobilních komiksů nováčkům nechybí ambice. Slovy autora Jacka Hsu jej představují jako "hybridní zkušenost na pomezí mezi čtením komiksu a sledováním filmu."

Komiks Bludzee začne ve Francii od 1. září vycházet v 19 jazykových mutacích a v aplikacích pro mobily i-Phone i Nokia.
Komiks Bludzee začne ve Francii od 1. září vycházet v 19 jazykových mutacích a v aplikacích pro mobily i-Phone i Nokia. | Foto: Aktuálně.cz

"Tahle technologie nabízí totálně nový způsob nahlížení na to, co vlastně grafický román je. Sestavili jsme jej, aby umělci stvořili novou generaci komiksového média," souhlasil pro CNN Josh Koppel, spoluzakladatel ScrollMotion, newyorské společnosti podnikající v oboru. Ta vyvinula vlastní aplikaci, v níž komiks běží tak trochu jako němý film.

Možná, že tentokrát nejsou optimisté s nadějemi daleko od pravdy. Rozvoj stále kvalitnějších a levnějších mobilů totiž umožňuje vydavatelům odstřihnout se od tiskáren.

"Vnímáme sami sebe spíš jako nakladatele. Distributory budou nakonec Google, Apple, Nintendo a Amazon," svěřil se stanici jeden z průkopníků žánru Hermes Pique, ředitel společnosti Robot Comics, která „vyrábí" a prodává komiksy pro mobily.

"Tištěné elitě" roste konkurence

Vydavatelé tak často nabízejí první díl komiksu zdarma, další pak například v USA prodávají od 0,99 dolarů výš. O řády nižší náklady na cestu komiksu ke čtenáři tak dávají šanci neokoukaným autorům, kteří by se jinak mezi našlapanou "tištěnou" elitu těžko probojovávali.

Svůj komiks s názvem Striperella upravil pro i-Phone i Stan Lee, autor původního Spidermana.
Svůj komiks s názvem Striperella upravil pro i-Phone i Stan Lee, autor původního Spidermana. | Foto: Aktuálně.cz

"Chtěl jsem prolomit všechny bariéry mezi komiksem a jeho potenciálním čtenářem. Ve světě, kde 60,6 procent populace vlastní mobil, a kde se mobily vyvinuly z telefonů do multifunkčních zařízení, se mobilní komiks zdál jako nejlepší začátek," naznačuje potenciál žánru Pique, jehož společnost kromě USA působí i ve Španělsku.

Komiksy navíc už dávno nejsou jen pokleslým šestákovým brakem, naopak si dobývají stále více "seriózních" žánrů, jako je reportáž, životopis nebo dokonce filosofie.

Striptérka, anděl, bubliny a České dráhy

Novou vlnu už zachytily i velké komiksové domy jako DC Comics nebo IDW, Dark Horse dokonce vyvinul vlastní prohlížeč. Těch je na trhu už několik a stále se zlepšují, pozadu se svým vlastním pochopitelně nezůstal ani Apple. Svůj komiks pro i-Phone nazvaný Stripperella upravil dokonce i Stan Lee, autor původního Spidermana.

Velkou popularitu si už mezi čtenáři stihlo vydobýt dílo argentinského umělce Sergia Carrerase The Eternal City - dojemný příběh padlého anděla smrti. Něco podobného v mobilu s přiměřeně "gotickou" hudební podmalbou změní v duchovní prožitek i jízdu do práce listopadovou plískanicí zpožděným vlakem Českých drah.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy