Vídeňská dálnice vytvořila funkci pro politika z ODS

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
27. 1. 2009 11:30
Je jím neúspěšný lídr Jihomoravského kraje Milan Venclík
Milan Venclík (ODS) ještě neví, že jeho strana utrpí s 15 % drtivou porážku v krajských volbách
Milan Venclík (ODS) ještě neví, že jeho strana utrpí s 15 % drtivou porážku v krajských volbách | Foto: Jan Langer

Brno - Neúspěšný lídr ODS v Jihomoravském kraji Milan Venclík se v tichosti stal zmocněncem vlády pro výstavbu dálnice z Brna do Vídně. Smlouva s Rakouskem o její výstavbě v kontroverzní trase přes Mikulov byla podepsána minulý týden ve Vídni.

O tom, že byl Venclík jmenovaný premiérem Mirkem Topolánkem do funkce zmocněnce, se veřejnost dozvěděla až dnes na tiskové konferenci k podpisu smlouvy o trase dálnice, jeho jmenování nebylo oficiálně oznámeno.

Co bude zmocněnec mít na starosti, Venclík zatím příliš netuší.

Netuším, zda dostanu plat

"Mé pravomoci nebyly ministerstvem dopravy stanoveny. V současnosti tedy čekám na jejich vymezení," řekl deníku Aktuálně.cz Venclík. Ten musel v minulosti několikrát odvracet nařčení politických oponentů, že kupčí se zakázkami kraje.

Kdo je Milan Venclík

  • Narodil se v roce 1957, celý život žije v Brně. Vystudoval strojní fakultu VUT.
  • Před rokem 1989 pracoval v podniku Prádelny a čistírny města Brna. Po přeměně společnosti na akciovku se stal v roce 1992 ředitelem, předsedou představenstva a největším akcionářem.
  • Z firmy odešel v roce 1996, poté podnikal a pracoval jako ředitel podniku Prádelny a čistírny města Ostrava.
  • Do ODS vstoupil v roce 1996, v roce 1998 se stal místostarostou Brna-sever.
  • Od roku 2002 je krajským radním.
  • Je šéfem jihomoravské ODS a místopředsedou ODS Brno-město.
  • Jihomoravská ODS ve volbách v roce 2008 zaznamenala nejhorší výsledek v celé republice.
  • Přesto si ČSSD vybrala ODS za koaličního partnera. Vstup do koalice kritizoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
  • Před volbami v roce 2004 i 2008 čelil Venclík podezření z korupce.
  • Poprvé měl zpronevěřit sponzorské dary, které strana dostávala za různé protislužby. 
  • Loni pak média zveřejnila nahrávku, podle které ODS skrytě sponzorovala brněnská stavební firma, které Venclík přihrával zakázky.
  • Obvinění se u soudu neprokázala.

Dodal, že ve své dvacetileté politické kariéře vždy prosazoval vedení nejen R52 na Vídeň, ale také diskutované silnice R43 přes největší brněnské sídliště Bystrc a vznik těchto silnic hodlá i nadále prosazovat. "Jestli je funkce vládního zmocněnce placená, netuším," řekl.

Venclík byl lídrem ODS v krajských volbách, strana ale skončila až třetí za sociálními demokraty a lidovci, šlo o nejhorší výsledek občanských demokratů v zemi.

Po volbách se Venclík dohodl se sociálními demokraty na vytvoření krajské koalice a stal se radním pro lázeňství. Venclík se také stal předsedou Rady Vinařského fondu, který rozděluje vinařům v Česku milionové dotace.

Podpis dohody s Rakouskem o trase dálnice přes Mikulov ostře kritizují občanská sdružení a upozorňují, že trasu silnice bude ještě řešit soud. Dohoda byla podepsána v den, kdy ve funkci končil ministr dopravy Aleš Řebíček.

Nejvyšší správní soud projednává žalobu obcí a občanských sdružení, která může zásadním způsobem ovlivnit plán na dobudování R52.

Česko dělá chybu?

"Vyhoví-li soud podané žalobě, je pravděpodobné, že se realizace této silniční komunikace odsune do vzdálené budoucnosti. České republice tak hrozí blamáž, když nebude schopná dostát závazkům, které nyní přijala vůči Rakousku a dobudovat kapacitní silniční komunikaci k rakouské hranici u Mikulova," uvedl Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.

Toho se ale krajští politici neobávají. "Máme náš postup prověřený všemi ministerstvy vnitra i pro místní rozvoj a máme potvrzeno z několika zdrojů, že to byl postup správný," tvrdí radní Anna Procházková.

"Jak může Česko podporovat silnici, na kterou nedá Evropská unie kvůli porušování evropských předpisů ani euroa jejíž příprava je v současné době předmětem šetření Nejvyššího kontrolního úřadu?" diví se Doucha.
 

 

Právě se děje

Další zprávy