Více firem v Česku chce letos propouštět než přibírat

Radek Pecák Radek Pecák
10. 1. 2011 10:41
Je to špatná zpráva pro nezaměstnané. Hledání práce letos bude velmi obtížné
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Pesimismus českých mamažerů je opět výrazně větší než v jiných zemích. Projevilo se to ve výsledcích průzkum PwC mezi 800 HR řediteli. Zatímco v průměru téměř čtvrtina (23 %) evropských firem očekává, že letos zvýší počet pracovních míst, v České republice je to pouze 14 %.

Češi se dokonce domnívají,  že ekonomická situace přinese letos více důvdů k propouštění než k přijímání zaměstnanců. V Evropě v průměru již jen 11 % evropských společností plánuje snižovat počty zaměstnanců, v Česku jich je však 16  procent.

Navíc i ty firmy, které chtějí nabírat, plánují pouze doplnit počty zaměstnanců na předkrizový stav.

"Očekáváme tak, že míra nezaměstnanosti v České republice zůstane v roce 2011 na stávající úrovni, pokud ještě nevzroste," píše se v komentáři k průzkum PwC.

Najít práci pro nezaměstnané bude těžké

To samozřejmě nijak nezvyšuje naděje nezaměnstaných, kterých v prosinci výrazně přibylo, na to, najít si rychle novou práci.

Ti, kteří zaměstnání mají nebo ho získají, se nemohou těšit na příliš vysoké platy či prémie. "Zhruba 62 % českých firem  hodlá v letošním roce sáhnout k nefinančním odměnám. Mezi ty nejpopulárnější patří rozvoj pracovních podmínek, zapojování perspektivních zaměstnanců do zajímavých projektů či pružné pracovní úvazky," řekl Will Schofield, vedoucí partner služeb Poradenství pro lidské zdroje PwC v České republice.

Na rozdíl od personálních ředitelů ve většině zemí Evropy nemají ti v Česku obavy, že by se jim v případě potřeby nepodařilo sehnat dostatečně kvalifikované zaměstnance. ¨"Zatímco v Česku ho považuje za největší problém třetina dotázaných, v Belgii je to 70 %, v Británii 53 % a evropský průměr byl 46 %. To může být odrazem slabšího pracovního trhu v České republice oproti ostatním vyspělým zemím Evropy," dodal Will Schofield.

 

Právě se děje

Další zprávy