Většina firem ukončí předčasně výrobu. Kvůli krizi

Tomáš Fránek
9. 12. 2008 15:18
Hospodářská komora zveřejnila bleskový průzkum mezi 1900 firmami

Brno - Krize už v Česku ovlivňuje chod většiny tuzemských firem.

Tři z pěti firem tak letos v prosinci ukončí svou výrobu dřív než obvykle a v lednu začnou vyrábět později, každá desátá firma takto dokonce svým zaměstnancům prodlouží vánoční volno na tři týdny.

Vyplývá to z bleskového průzkumu Hospodářské komory, která oslovila téměř 1900 firem.

Nejviditelněji se zpomalení světové ekonomiky projevilo v meziročním poklesu zakázek. Tomuto problému musí čelit devět firem z deseti. Přičemž více než každá čtvrtá firma (27,6 %) hlásí pokles zakázek o plnou čtvrtinu a více.

Z průzkumu Hospodářské komory také vyplynulo, že zásadním dopadům čelí 39 procent firem, zatímco necelých 16 procent podniků žádné dopady nepocítilo.

Už v uplynulých týdnech 31,3 procent podniků zastavilo svůj provoz v řádu dnů nebo dokonce týdnů. A ve většině podniků zůstanou stroje stát i na konci roku, 11 procent firem prodlouží vánoční volno svým zaměstnancům o 3 týdny, dalších 24 procent o dva týdny.

"Ukazuje se, že ekonomická krize už začíná v mnoha odvětvích působit nepříjemné problémy. Pokles počtu zakázek nutí naše firmy hledat úspory, omezit investice nebo výrobu. Skutečnost, že 60 procent firem zastaví po určitou dobu na konci letošního a na začátku příštího roku svou výrobu, je toho důkazem," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Rozdílná je situace v regionech. Na otázku "Pocítili jste současnou ekonomickou krizi ve svém podnikání?" odpovědělo "Ano, a to zcela zásadním způsobem" nejvíce firem v Plzeňském, Pardubickém a Olomouckém kraji, nejméně si naopak stěžují v Jihočeském a Karlovarském kraji.

Prakticky všechny kraje podle Hospodářské komory hlásí, že minimálně čtvrtina firem z jejich území musela odepsat okolo 25 procent objemu zakázek. Nejhůře si v tomto ohledu vedou oba východočeské kraje a Liberecký kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy