Většina cizinců u nás přespává v luxusních hotelech

Radek Pecák Radek Pecák
8. 3. 2010 10:23
Do kempů už jezdí jen velmi malé procento zahraničních turistů
Hotel U Zlaté studně v Praze je nejluxusnější na světě
Hotel U Zlaté studně v Praze je nejluxusnější na světě | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Více než polovina zahraničních hostů, kteří přijeli vloni do ČR, přespala ve čtyř- či dokonce pětihvězdičkovém hotelu. Podle statistiky Asociace cestovních kanceláří a agentur se ve čtyřhvězdičkovém hotelu vloni ubytovalo 2,42 milionu lidí, kteří do ČR přijeli ze zahraničí, a v pětihvězdičkovém 705 tisíc.

V součtu je to více než padesát procent z celkového počtu 6,08 milionu zahraničních turistů. Podle Tomia Okamury z Asociace cestovních kanceláří a agentur je z toho zřejmé, že hlavně Praha a její centrum (protože právě zde jsou tyto luxusní hotely nejčastěji umístěny) je dostatečně lákavá i pro ty nejbohatší zahraniční hosty.  

Čtyřhvězdičkové ubytování volí při návštěvě České republiky absolutně největší procento zahraničních hostů. Bylo jich vloni skoro o půl milionu více než těch, kteří přespávali v zařízeních se třemi hvězdičkami. Poměrně málo cizinců (235 tisíc) přespává v penzionech a nejmenší skupinu tvoří ti, kteří spí v kempech (147 tisíc).

Chudí necestují, proto trpí penziony a kempy

Právě levnější ubytovací zařízení trpí v současné hospodářské krizi nejvíce. Penziony zaznamenaly vloni úbytek více než pětiny zahraničních hostů, zájem klesl také o tříhvězdičkové hotely (-16 procent) a kempy (-9 procent). Podle Okamury je to způsobeno tím, že chudší lidé, na které krize dopadla výrazně, omezili cestování.

Bohatší lidé sice cestují dále, ale i mezi nimi je řada těch, kteří šetří. Například se již méně ubytovávají v nejluxusnějších pětihvězdičkových hotelech, ale spokojují se s komfortem čtyřhvězdičkového zařízení. 

Celkově počet zahraničních turistů u nás ve srovnání s rokem 2008 činil 9 procent, což je přes půl milionu hostů. Je to výrazně více, než kolik byl podle Světové turistické organizace světový průměr. Ten byl nižší jen o čtyři procenta. Letos má světový pokles turistiky ještě pokračovat. Má však už být mírnější.      

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy