Větrný boom vynáší, české firmy inkasují stamiliony

Tomáš Fránek
19. 1. 2008 22:17
České firmy vydělávají na výrobě větrných elektráren

Brno - Boom výstavby větrných elektráren v Česku i ve světě nepřináší jenom spory a protesty lidí, ale také stamilionové zisky a nová pracovní místa v českých firmách.

Objemy zakázek tuzemských firem už dosahují u jednotlivých společností stovek milionů korun, práci v tomto oboru má několik stovek lidí. A odborníci jsou přesvědčeni, že jejich počet bude ještě růst.

A Česko už má i jeden světový primát - společnost Pilsen Steel (vzniklá z plzeňské Škodovky) je největším světovým producentem hřídelí pro větrné elektrárny.

Díly až do Číny

Díly z Česka přitom roztáčejí větrné elektrárny po celém světě. Strojírenská společnost Wikov MGI z Hronova tak uzavřela smlouvu na 50 převodovek pro větrné elektrárny v Číně. Hodnota exportu činí více než 440 milionů korun.

Foto: Aktuálně.cz

"Součástí kontraktu je rovněž opce na dodávku dalších 250 kusů. Jedná se o vůbec první sériovou dodávku pro segment větrné energetiky," uvedla firma při oznámení podpisu kontraktu.

Wikov je navíc jednou z firem, která chce v tuzemsku vyrábět celé větrné elektrárny.

To už dělají společnosti ČKD Blansko nebo ČKD Nové Energo.

ČKD Blansko tak buduje v Česku dosud nejvýkonnější větrné elektrárny. Za 190 milionů vzniknou v katastru obce Pchery na Kladensku větrníky s výkonem dvakrát tři megawatty.

Firma bude také stavět větrníky pro investiční společnost J&T, která počítá s miliardovými investicemi do větrníků.

Nejvýkonější větrníky

Společnost ČKD Nové Energo se má zase podílet na výrobě elektráren pro společnost Falcon Capital. Ta získala zakázku na výstavbu elektráren v ruské Kalmycké republice.

Celková hodnota investice má být podle MfD až 1,5 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun).

Společnost ČKD Nové Energo nechce zatím zakázku nijak komentovat. "Jsou věci, které je potřeba ještě uzavřít," uvedl obchodní ředitel ČKD Nové Energo Karel Galuška.

Zakázek pro větrné elektrárny bude podle odborníků i nadále přibývat. Jenom v Česku se plánuje výstavba několika desítek nových větrníků.

"Ukazuje se, že tuzemské strojírenské firmy jsou schopny se velmi rychle přizpůsobit požadavkům a nabídnout kvalitní výrobky," uvedl ekonom Pavel Raška.

 

Právě se děje

Další zprávy