Větrní investoři tlačí, místo tisíců už nabízí miliony

Tomáš Fránek
5. 5. 2008 11:00
Svoji nabídku zvýšil i gigant ČEZ
Foto: Simona Holecová

Brno - Investoři, kteří chtějí stavět v Česku větrné elektrárny, výrazně zvyšují svoje finanční nabídky obcím, na jejichž území chtějí větrníky postavit.

Zatímco ještě před třemi roky nabízely firmy deseti tisícové částky, dnes už jde o miliony, kterými se snaží zastupitele přesvědčit k tomu, aby s větrníky za svými domy souhlasili.

Boj je to nemilosrdný, míst, kde se elektrárny dají v Česku postavit, totiž stále ubývá, v některých částech země, jako je třeba Jihomoravský kraj, proti nim vytáhli i regionální politici.

Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ
Čtěte také:
Větrné elektrárny musely ustoupit. Zastavil je orel

Investoři: Nabídky zvyšujeme

Obce přitom od investorů mohou získat dvojí způsob kompenzace - jednorázovou částku za to, že obec s výstavbou větrníků souhlasí, většina investorů také nabízí statisíce korun za roční provoz jednotlivých větrníků.

Foto: Aktuálně.cz

"Už nestačí nabízet obci třeba 80 tisíc korun, o místa je tvrdý boj, nyní už sazba za větrníky na katastru obce převýšila dva miliony korun," řekl jeden ze zástupců firmy stavějící větrníky.

Nyní tak například na Drahansku v Olomouckém kraji, jednom z míst, které se dostalo do hledáčku větrných investorů, bojují mezi sebou tři firmy, ty slibují místním obcím už desítky milionů.

Svoji nabídku výrazně zvýšila i elektrárenská společnost ČEZ, která chce stavět elektrárny především v okolí jaderné elektrárny Dukovany. A část starostů svojí nabídkou, která je dvojnásobná proti tomu, co energetický kolos nabízel v minulém roce, ČEZ už přesvědčil.

Například Dukovany dostanou za každý větrník každoročně 210 tisíc korun v prvních pěti letech provozu. V patnáctém až dvacátém roku provozu to bude už 270 tisíc korun

Ekologie není zadarmo

ČEZ svou nabídkou přesvědčil i další obec, která není v blízkosti Dukovan. "Je to ekologický zdroj energie, který navíc přinese významný příspěvek do obecního rozpočtu," uvedla například starostka jihomoravských Blížkovic Šárka Ježková, kde bude stát pět větrníků.

Podobné sumy padají i jinde. Například za dvě elektrárny u Oder dostane městská pokladna po kolaudaci dva miliony korun, dalších 100 až 200 tisíc korun bude město dostávat každý rok podle množství vyrobené energie.

V Česku jsou nyní desítky větrníků. Jejich výkon je 114 megawattů (MW). A to znamená, že už uživí na 36 tisíc domácností, tedy jedno větší město.

Postup investorů se nelíbí aktivistům, kteří už založili po celé zemi několik sdružení a spojili se proti větrníkům. Postup investorů slibujících miliony označují za korupci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy