Veterináři našli tunu podezřelého masa, šlo do bufetů

Tomáš Fránek
17. 1. 2011 17:20
Necelá tuna masa z podezřelé zásilky měla skončit v provozovnách na Ústecku a ve středních Čechách
Foto: Reuters

Brno - Pátrání po mase, které pochází z německých vepřů krmených směsí s rakovinotvorným dioxinem, ukázalo, že lidé v Česku celou zásilku ještě sníst nestačili.

Necelých tisíc kilo z celkových 4,5 tuny totiž veterináři ještě stačili včas najít ve Středočeském a Ústeckém kraji, kde zásilka mířila do bufetů, jídelen a vývařoven.

"Ze zásilky 4 500 kg masa šla zhruba polovina do Středočeského kraje, kde bylo maso rozdistribuováno v malých množstvích především do veřejného stravování a podařilo se dohledat a ještě pozastavit 145 kilogramů, v Ústeckém kraji se podařila dohledat a pozastavit asi polovina, 820 kilogramů," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Veršující Duben
Autor fotografie: Reuters

Veršující Duben

Mluvčí Státní veterinární správy Duben je znám tím, že ve volných chvílích píše básně a aforismy. Nejnovější dílko z jeho pera má název Nebezpečí na "X"

Nebezpečí na "X"

Kdo, že to škodí, kdo je vinen?
Ten, kdo krmí prase dioxinem

Podle Němců je maso v pořádku

Dodal, že z masa byly odebrána vzorky a zaslány na vyšetření do českých laboratoří.

Němečtí veterináři už předem českým kolegům oznámili, že maso by mělo být v pořádku, přesto že pochází z farem, kde vepře krmili nakaženým krmivem. "Podle Karin Schwabenbauer, šéfky německé veterinární služby, by nemělo být zdravotně závadné," uvedl Duben.

Duben dodal, že veterináři v Česku odebrali dosud na dvacet vzorků a nezjistili dioxiny v drůbežím mase, v krůtím mase, ani ve vejcích.

Postup českých úřadů přesto kritizují zemědělci.

Zemědělský svaz je nespokojený s účinností kontrol potravin dovážených na tuzemský trh. Upozornil, že dovoz německých produktů, které byly kontaminovány dioxinem, do Česka neodhalily české kontrolní organizace, ale německé úřady.

Nedostatečné kontroly?

Jirovský uvedl, že tuzemské kontrolní organizace dosud ani nesdělily, ve kterých prodejnách bylo údajně závadné maso prodáno českým občanům. Pouhé konstatování, že maso již zřejmě bylo prodáno a zkonzumováno, je podle něj nedostačující.

"Je neuvěřitelné, že nás o závadnosti potravin zkonzumovaných českými občany, konkrétně kontaminovaného vepřového masa, informují německé kontrolní orgány a naše kontrolní orgány nic nezjistily," uvedl Jirovský.

Německá dioxinová aféra se mezitím šíří. Spolkové ministerstvo zemědělství o víkendu oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že v jeho produktech se nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 podniků ve spolkové zemi Dolní Sasko.

 

Právě se děje

Další zprávy