Věřitelé chtějí krachující ECM zablokovat majetek

ČTK ČTK
15. 6. 2011 11:40
Velcí věřitelé požádali soud o předběžné opatření, který ECM znemožní prodávat majetek bez souhlasu správce

Praha - Velcí věřitelé developerské společnosti ECM - Real Estate Investments požádali soud o vydání předběžného opatření, které má zadlužené firmě a jejím dceřiným společnostem zakázat prodej majetku bez souhlasu insolvenčního správce a věřitelského výboru.

ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. ECM, která je známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci, je od května v úpadku.

Pod návrhem na předběžné opatření je podepsaná společnost Glancus Investments ze skupiny PPF, Česká spořitelna, zástupce držitelů dluhopisů Astin Capital Management a Volksbank CZ. Věřitelé se obávají, že skupina ECM chce i po vyhlášení úpadku pokračovat v prodeji svého majetku nebo aktiv dceřiných společností.

"Dlužníkem připravovanými kroky tak dochází, respektive bezprostředně hrozí, že dojde k nezákonným zásadním změnám majetkové podstaty dlužníka a ke snižování hodnoty majetku dlužníka na nejvýznamnější části jeho majetku - podílech v dlužníkem ovládaných osobách vlastnících konkrétní nemovitostní projekty či podíly v nich," uvedli věřitelé v návrhu.

Už po zahájení insolvenčního řízení podle věřitelů ECM prodala podíly v některých dceřiných firmách. Týkat se to mělo například společností Palisády, ECM Byty nebo Empiria Building. Podíly ECM v těchto firmách podle věřitelů získala společnost Torsar za jednu korunu.

Dlouhodobé závazky ECM činí 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments ale pro ECM navrhuje konkurz.

Přezkum přihlášených pohledávek se bude konat 20. července. Ve stejný den se po přezkumu pohledávek uskuteční první schůze věřitelů. Seznam přihlášených pohledávek má insolvenční správce soudu předložit nejpozději do 5. července.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. V současnosti je podle dostupných informací Janků hlavním akcionářem.

 

Právě se děje

Další zprávy