Venkov přijde o dvě třetiny pošt, bojí se podnik novely

Karel Toman
6. 6. 2012 14:57
Z dnešních 3317 má počet poboček klesnout pod 1200. Nesmysl, tvrdí autor novely

Praha - Počet poštovních poboček může dramaticky klesnout. Tvrdí to Česká pošta na základě návrhu kritérií, podle nichž se má do budoucna stanovit, v kterých obcích má pošta fungovat takzvaně "ze zákona".

Jde o jeden z důsledků novely poštovního zákona, kterou poslanci definitivně schválili v úterý večer. Právě obavy z rušení pošt byly hlavním důvodem, proč novelu koncem dubna zamítl Senát.

Předkladatel novely, poslanec Jan Husák z TOP 09 ale tvrdí, že jde o zbytečné obavy a že navíc chystá "malou novelu", která kritéria pro místa s povinnou poštovní pobočkou ještě upraví.

Pošta chtěla síť omezit, ale ne tolik

Schválená novela počítá s tím, že počet poštovních poboček stanoví takzvaný prováděcí předpis Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Návrh takového předpisu představil autor novely poslanec Jan Husák z TOP 09 minulý čtvrtek na workshopu v prostorách ČTÚ. Počítá s tím, že by stát garantoval poštovní pobočku ve všech obcích nad 2,5 tisíce obyvatel.

"Podle našich propočtů by to znamenalo, že poštovní síť by měla méně než 1200 poboček," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí státního podniku Česká pošta Ivo Mravinac. Dnes má pošta celkem 3317 poboček a s obcemi vede tvrdý spor o každou, kterou chce zrušit.

Co je univerzální služba?

  • Do roku 2017 má Česká pošta zajišťovat takzvané univerzální (nebo také základní) služby. Ty mají být podle směrnice EU cenově dostupné všem a všude. Jde o obyčejnou a doporučenou zásilku, obyčejnou a doporučenou slepeckou zásilku, cenné psaní a balík a poštovní poukázku.
  • S Novým rokem 2013 však České poště skončí poslední zbytek monopolu, který má už jen v listovních zásilkách do 50 gramů hmotnosti a 18 korun ceny. Právě do této kategorie většina univerzální služby spadá.
  • Ceny zásilek univerzální služby reguluje stát. Poště se proto vyplatí jen ve čtyřech největších městech Česka, kde je kvůli nízkým nákladům na rozvoz zisková. Z těchto zisků dnes Česká pošta univerzální službu dotuje ve zbytku země, kde je naopak ztrátová.
  • Po liberalizaci roku 2013 ale České poště hrozí, že jí konkurence "vyzobe rozinky" v podobě ziskového trhu ve velkých městech a jí zůstane na krku jen vysoce ztrátová univerzální služba na "venkově". Pokrytí těchto možných ztrát má řešit novela poštovního zákona.

Už za předchozí ředitelky Marcely Hrdé se pošta netajila úmyslem poštovní síť zeštíhlit zhruba na 2500 poboček. Podle zdrojů v podniku je proto nový návrh poslance Husáka radikální až příliš a Česká pošta se obává, že by tím mohla po liberalizaci ztratit svou konkurenční výhodu.

"Je to opačný extrém. My se s obcemi handrkujeme o každou pobočku a tady jich vám regulátor škrtem pera sebere skoro dvě třetiny," řekl Aktuálně.cz zdroj z podniku, který si nepřál být jmenován.

Pokud má zeštíhlení poštovní sítě fungovat, musí se podle něj jít "cestou jednání a postupných kompromisů".

Novela spěchá, návrh není konečný

"Pošta to zneužívá," tvrdí ale předkladatel novely, poslanec Jan Husák z TOP 09.

Limitem dvou a půl tisíce obyvatel podle něj pouze stát garantuje velikost obce, ve které pošta být musí. "To ale neznamená, že by se pošty v obcích s nižším počtem obyvatel musely rušit," dodává.

Jeho návrh navíc počítá s dalšími kritérii, která mají limit upřesnit. "Měly by to být přirozené spádové oblasti, kde je dvojkový stavební úřad a matrika, někde třeba zase lékařské středisko," jmenuje Husák hlavní kritéria. Podle ČTÚ to je ještě například docházková a dojezdová vzdálenost.

Podmínky se ale mohou změnit. "Byl to vstupní návrh k diskusi, není to definitivní," tvrdí. Nevylučuje ani možnost, že se nakonec limitní hranice počtu obyvatel sníží, nebo že se objeví dodatečná kritéria.

"Všechny návrhy zveřejněné na workshopu mají sloužit jako podklad pro následnou širší diskusi," tvrdí také mluvčí ČTÚ František Malina.

Podle Husáka je momentálně důležité, že novela poštovního zákona byla přijata. Norma totiž dokončuje liberalizaci českého poštovního trhu, jak nám to ukládá směrnice Evropské komise.

Zákonodárce přitom začínal tlačit čas, protože v platnost musí novela vstoupit od ledna 2013, kdy vyprší dvouletá výjimka, kterou jsme si pro přijetí zákona s EU vyjednali. Pokud by to Česko nestihlo, hrozily by mu sankce.

Konkurenti hrozí Česku arbitrážemi

Novelu nejprve 21. března schválila Poslanecká sněmovna, 25. dubna ji ale odmítl Senát. Spory se kromě garantované hustoty poštovní sítě vedly hlavně o takzvanou univerzální službu, kterou novela zavádí.

Univerzální služba je soubor základních listovních služeb, který je stát podle evropské směrnice povinen svému občanovi garantovat jako svého druhu sociální službu za dostupnou - tedy regulovanou - cenu. Podle novely bude tuto univerzální službu až do roku 2017, kdy se na ni vypíše tendr, poskytovat Česká pošta.

Univerzální služba je ale ztrátová a na její provoz tak mají České poště přispívat konkurenti. Ti to ale odmítají a hrozí Česku soudy a vysokými arbitrážemi.

Podle novely mají do fondu přispívat poštovní přepravci s obratem nad deset milionů, a to podle svého podílu na trhu. Senát chtěl, ať se tento okruh rozšíří na firmy s obratem nad tři miliony. Protože ale Senát zamítl zákon jako celek, novela šla do hlasování ve sněmovně v původní "desetimiliónové" podobě, v níž byla taky nakonec schválena.

Kompromis přinese malá novela

I to se ale může změnit, tvrdí předkladatel zákona poslanec Jan Husák.

"Dal jsem závazek, že pokud novela v poslanecké sněmovně projde většinou 101 hlasů, pak kompromisní návrhy senátu zapracuji do malé novely. Pokud pak malá novela projde v prvním čtení, byla by šance, že bude přijata ještě dřív, než bude velká novela účinná," vysvětluje Husák.

"Návrh budu mít připravený už tento týden," dodává.

--------------------------------------------------------------------------------

Další možžnosti doručování zásilek.

 

Právě se děje

Další zprávy