Velkým autobazarům chybí zákazníci, malým auta

mah
26. 3. 2009 23:00
Síť AAAauto hospodařila s rekordní ztrátou
V letošním roce AAA plánují návrat k zisku. Zisková má být skupina od druhého čtvrtletí. Má k tomu pomoci 15 nejvíce prodejných modelů vozů a snížení zásob aut na pobočkách o 44 procent na 5000 vozů
V letošním roce AAA plánují návrat k zisku. Zisková má být skupina od druhého čtvrtletí. Má k tomu pomoci 15 nejvíce prodejných modelů vozů a snížení zásob aut na pobočkách o 44 procent na 5000 vozů | Foto: AAA Auto

Praha - Největší prodejce ojetých vozů vykázal rekordní ztrátu, menší autobazary zase nemají co nabídnout. Taková je nyní situace na domácím trhu s ojetými vozy.

Síť autobazarů AAA hospodařila v loňském roce se ztrátou 28 milionů eur. Šestrát vyšší než v roce 2007. Ztráta tak překonala i odhady analytiků. Za propadem stojí mimo jiné vytvoření opravných položek 12 milionů eur k zásobě aut a nemovitostem, které chce firma letos prodat. Na špatném výsledku se také podílel čtvrtinový propad v prodeji aut.

Pokles firma zdůvodňuje snížením zájmu o ojeté vozy kvůli ekonomické situaci v regionu i rostoucí konkurenci prodejců nových aut, kteří na konci minulého roku stlačili ceny na minimum. Firma se tak dočasně stáhne z maďarského trhu. Autobazary AAA zůstanou v České republice a na Slovensku.

"Zaměření se pouze na trh v Česku a na Slovensku, kde je firma zisková, by jí mělo pomoci k návratu do zisku, jelikož ostatní trhy byly pro společnost ztrátové, čímž se ukázalo, že zahraniční expanze byla neúspěšná," uvedla v komentáři společnost Atlantik FT.

Zakázníci jsou, ale není z čeho vybírat

Zatímco největšího prodejce sužují špatné ekonomické výsledky, menší prodejci mají jiné problémy. Některé z nich sice trápí až poloviční propady v prodeji aut, přesto se podle nich dá i s tímto vyžít. Citelnější je fakt, že nemají co prodávat.

„Zákazníci chodí. Chybí však vozy, které bychom jim mohli nabídnout. Není je odkud brát. Firmy čekají na odpisy DPH při koupi nového vozu. Tím pádem koupi odkládají, a není tak uzavřeno kolečko, díky němuž by se jejich ojeté auto dostalo do autobazaru," uvedl pro Aktuálně obchodník autobazaru Centrum Radim Kušta.

Kvůli nedostatku ojetých vozů v autobazarech  šly jejich ceny nahoru, zatímco ceny nových aut klesaly.

„Máme kapacitu 400 vozů. V současnosti však můžeme nabídnout 310 vozů," řekl majitel autobazaru Auto Eso Petr Herc.

Zájem je o menší vozy; platí se hotově

Majitelé autobazarů si také musejí zvykat na to, že rapidně klesá počet poskytnutých úvěrů a prodejů na splátky. Zákazníci začínají platit v hotovosti. A to více než kdykoliv jindy. „Prodej na splátky klesnul o 70 procent," dodal Herc.

„Počet úvěrů se snížil o polovinu," přiblížil jednatel autobazaru Auto24 Václav Sádecký. Autobazar Auto24 počítá v tomto roce s nárustem prodeje o 10 procent. Ojeté vozy totiž kupuje v zahraničí a zákazníci mají z čeho vybírat.

Ti nyní dávají přednost maloobjemovým vozům. „Začínají totiž myslet ekonomicky. Takové vozy mají malou spotřebu a řidič také méně zaplatí za jejich pojištění," řekl obchodník autobazaru AUTOHITY CZ Jaroslav Najmar.

V průměru za tento vůz zákazník zaplatí okolo 150 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy