Velký průzkum: Česká ekonomika v dalších letech ožije

ČTK ČTK
3. 12. 2013 12:15
Inflace by měla zůstat podle odhadů v následujících letech nízká.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika letos klesne v průměru o 1,2 procenta, vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí. V roce 2014 by měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 1,6 procenta a následně by měl růst zrychlit na 2,5 procenta v roce 2015 a 2,6 procenta v roce 2016.

Samotné ministerstvo financí letos čeká pokles HDP o jedno procento a příští rok růst o 1,3 procenta. Česká národní banka pro letošek předpokládá pokles HDP o 0,9 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta, přičemž její odhady počítají již s devizovými intervencemi. Mezinárodní měnový fond odhaduje letos pokles na 0,4 procenta a příští rok růst o 1,5 procenta. Evropská komise v listopadové prognóze odhadla, že česká ekonomika letos klesne o procento a příští rok poroste o 1,8 procenta.

Základní tendence vývoje v letech 2013 až 2016 odhadované ministerstvem financí jsou podle úřadu konzistentní s prognózami ostatních institucí. "Výjimkou je vývoj měnového kurzu koruny k euru, neboť většina institucí již ve svých prognózách zohledňuje dopady devizových intervencí ČNB," uvedlo ministerstvo. Centrální banka zahájila devizové intervence na počátku listopadu s cílem držet kurz koruny nejméně rok a půl kolem 27 korun za euro.

Inflace zůstane nízká

Instituce tak počítají v odhadech s průměrným kurzem letos a následující dva roky okolo 26 korun za euro. Posílení na 25,5 Kč/EUR očekávají v roce 2016. Ministerstvo ve své prognóze z doby před zahájením intervencí počítá s kurzem 25,80 Kč/EUR.

Inflace by měla zůstat podle odhadů v následujících letech nízká. Letos by průměrná inflace měla činit 1,4 procenta, příští rok 1,3 procenta, v roce 2015 dvě procenta a následně 1,8 procenta. "Proti proinflačním dopadům devizových intervencí proti koruně bude působit zejména výrazné snížení cen elektřiny," uvedlo ministerstvo v průzkumu.

Růst objemu mezd a platů by měl zrychlit z letošních 0,6 procenta na 1,9 procenta v roce 2014.

Sedmnáct odborných předpovědí

Průzkum prognóz pořádá ministerstvo financí od roku 1996, a to dvakrát ročně. Cílem je získat představu o názorech odborné ekonomické veřejnosti na předpokládaný vývoj ekonomiky.

Výsledky vycházejí z předpovědí ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva práce a sociálních věcí, České národní banky, CERGE-EI, Citibank, České spořitelny, ČSOB, Generali PPF Asset Management, Hospodářské komory ČR, Institutu ekonomických studií FSV UK, Komerční banky, Liberálního institutu, Patria Finance, Raiffeisenbank, Svazu průmyslu a dopravy ČR a UniCredit Bank. K nim byla přiřazena prognóza Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu a OECD.

 

Právě se děje

Další zprávy