Velká změna: Pozemek a dům budou jedna nemovitost

Ekonomika Ekonomika
4. 3. 2011 8:32
Nový občanský zákoník počítá s velkou změnou ve vlastnictví nemovitostí.
Do dvou set metrového bytu náměstek v IKEM Netuka investoval jedenáct milionů, z toho pět hotově.
Do dvou set metrového bytu náměstek v IKEM Netuka investoval jedenáct milionů, z toho pět hotově. | Foto: Jan Langer

Praha - Domy a pozemky budou automaticky považovány za jednu nemovitost, vyplývá z návrhu nového občanského zákoníku, který chystá ministerstvo spravedlnosti.

Bude to znamenat velký zásah do vlastnických vztahů, který ale stát rozloží do několika desítek let, píše Právo, které o návrhu informovalo ve svém pátečním vydání.

V Česku se v současnosti domy na cizích pozemcích staví velmi často a tato praxe skončí. Návrh ale nepočítá s tím, že by zasahoval do současných vztahů, kdy majitelem pozemku a domu je někdo jiný.

Nový občanský zákoník, který ministerstvo připravuje, má platit nejdříve v roce 2013.

Autor kodexu: Žádná revoluce

Právo cituje autora nového kodexu Karla Eliáše, podle kterého se majitelé nemovitostí se nemusejí obávat, že by je zákon nutil k urychlenému přeuspořádání vlastnických vztahů.

"Nezavádí se nějaká revoluce. Pokud je vlastníkem stavby i pozemku stejná osoba, majetek splyne v jednu věc, a tam, kde je vlastnictví rozděleno tak, že stavbu má někdo jiný než pozemek, vlastnictví zůstane i nadále rozděleno s tím, že by vlastníci vůči sobě, pokud by chtěli majetek převádět, měli předkupní právo," uvedl Eliáš.

Návrh zákona říká, že součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech.

 

Právě se děje

Další zprávy