Veletrh pohřebnictví se konat nebude, není o něj zájem

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 10. 2011 14:05
Na veletrh v Brně se přihlásilo málo vystavujících, tak jej organizátoři zrušili
Asia Funeral Expo 2008
Asia Funeral Expo 2008 | Foto: Reuters

Brno - Mezinárodní veletrh pohřebnictví Venia se letos v Brně neuskuteční. Důvodem je malý zájem vystavovatelů. Vedení společnosti Veletrhy Brno o změně informovalo na svých stránkách.

"Zájem o účast na veletrhu letos projevilo pouze třicet vystavovatelů," uvedl Jan Šmíd z týmu organizátorů projektu. Kromě českých firem se podle něj přihlásily i podniky z Polska, Německa a Slovenska.

"V posledních, řekněme, pěti letech lze pozorovat i na významnějších zahraničních veletrzích s tématikou pohřebnictví jistý pokles zájmu o prezentaci," komentuje Šmíd. Celkově se podle něj v odvětví nyní pohybuje méně financí, mimo jiné proto, že lidé i při zařizování pohřbů šetří.

Naposledy se tato akce konala v roce 2007. Tehdy na ni vystavovalo 53 firem a přišlo 772 návštěvníků, z toho 112 zahraničních. Letos v listopadu se měla po čtyřech letech na brněnské výstaviště vrátit.

Organizátoři si přitom slibovali zvýšení zájmu, protože se poprvé spojili s partnerským polským veletrhem Memento.

"V případě, že by v budoucnu došlo ke zvýšení zájmu vystavovatelů o pořádání veletrhu, rozhodne vedení společnosti Veletrhy Brno o případném opětovném zařazení Venia - Memento do veletržního kalendáře," stojí na webu brněnského organizátora.

Veletrh představoval jediný svého druhu v Česku. Poprvé se uskutečnil v roce 1995, od roku 1996 do roku 2004 se konal ve dvouletých intervalech. Zatím poslední ročník se konal v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy