Veleba: Ztráty zemědělců půjdou do desítek procent

Karel Toman
9. 8. 2010 12:25
Výkyvy počasí zvyšují neúrodu i náklady se sklizní, která má už dva týdny skluz
Tohle už je 62 hektarů ječmene nedaleko Dřínova (mimochodem taky s unikátním zámkem i zámeckým pánem). Stroje patří Agrodružstvu Morkovice. Ojetý Claas 470 z roku 2002 stojí na internetu 2,5 milionu. Tento ale jezdí teprve čtvrtou sezónu. Žací val má široký 7,5 metrů a kombajn se v kopci umí naklonit tak, aby řidič seděl vodorovně. Kombajny do rovin mají i devět metrů širokou "tlamu".
Tohle už je 62 hektarů ječmene nedaleko Dřínova (mimochodem taky s unikátním zámkem i zámeckým pánem). Stroje patří Agrodružstvu Morkovice. Ojetý Claas 470 z roku 2002 stojí na internetu 2,5 milionu. Tento ale jezdí teprve čtvrtou sezónu. Žací val má široký 7,5 metrů a kombajn se v kopci umí naklonit tak, aby řidič seděl vodorovně. Kombajny do rovin mají i devět metrů širokou "tlamu". | Foto: Karel Toman

Praha - Za "krajně neuspokojivý" označil dosavadní průběh žní prezident Agrární komory Jan Veleba. Zpoždění už nabralo dva týdny a kvalita sklizených plodin se zhoršuje. Na vině je podle něj hlavně špatné počasí.

"Zhoršuje se kvalita obilí a řepky, zvyšují se ztráty i náklady na sklizeň," uvedla komora ve své dnešní zprávě. Zemědělci totiž kvůli nestálému počasí musí často sklízet plodiny vlhké a dosušovat je ve speciálních sušárnách.

"Už nyní je jasné, že zemědělci budou extrémním průběhem počasí citelně zasaženi," sdělil Veleba.´

Ve sklizni řepky je situace "kritická"

Kritická začíná být situace právě ve sklizni řepky, která měla být už dávno sklizena. "Bohužel tomu tak není a zbývá ke sklizni ještě téměř polovina ploch," upřesnil šéf komory.

Podobně špatná je podle Veleby i situace ve sklizni obilí, kterého je pod střechou sotva třetina.

"Sklizeň obilí může být nižší o minimálně 10 %, ozimé řepky o 20 % a více. K tomu se připojí zvýšené náklady ve zhruba stejném rozmezí," uvedla ve své tiskové zprávě Agrární komora.

 

Právě se děje

Další zprávy