Vědci: Povodně u Nových Heřminov ohrozí 2000 lidí

Petr Havel (spolupracovník redakce)
10. 8. 2008 18:50
O život by při povodni mohlo přijít až 200 obyvatel
Nové Heřminovy s necelými 300 obyvateli jsou ohroženy vodou, i když žádné povodně nejsou. Je to kvůli plánované výstavbě přehrady, kvůli které by se mělo zatopit asi dvacet obytných domů. Zřejmě kousek od této značky obce by mohla jednou stát vysoká betonová hráz.
Nové Heřminovy s necelými 300 obyvateli jsou ohroženy vodou, i když žádné povodně nejsou. Je to kvůli plánované výstavbě přehrady, kvůli které by se mělo zatopit asi dvacet obytných domů. Zřejmě kousek od této značky obce by mohla jednou stát vysoká betonová hráz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nebude-li zvolena alespoň kompromisní (menší) varianta výstavby vodní nádrže Nové Heřmanovy, bude podél toku řeky Opavy permanentně ohroženo povodněmi 6 000 lidí.

Vyplývá to ze závěru studie zadané grantovou agenturou ČR, která byla jedním z podkladů pro rozhodnutí vlády o výstavbě malé vodní nádrže v uvedené lokalitě.

Vláda při svém rozhodování přitom vycházela z celkem 49 základních podkladů, z nichž řadu vypracovaly zahraniční nebo nevládní organizace.

Dva tisíce v ohrožení

Ze zmíněných 6000 obyvatel obcí Nové Heřmanovy, Zátor, Brantice, Krnov, Brumovice, Holasovice a části Opavy je přitom podle studie "bezprostředně na životě ohroženo 2 000 obyvatel". 

"Statisticky by z důvodu výskytu povodní mohlo v průběhu 100 let dojít ke ztrátě života 200 obyvatel," uvádí se v dokumentu. Škody z povodní by se pak měly vyšplhat na 4,2 až 5,4 miliardy korun. Uvedená studie přitom není laické veřejnosti vůbec známa.

Naopak, obyvatelé Nových Heřminov hodlají proti výstavbě menší vodní nádrže uspořádat referendum, přičemž podle dostupných informací jsou až na starostu obce všichni proti.

A to i přesto, že je podle statistik „povodí horní Opavy z hlediska výskytu povodní značně exponované". Statistiky navíc dokládají, že zejména část, která se nachází v Hrubém Jeseníku, patří k územím se statisticky nejvyššími srážkovými úhrny v ČR.

"Je proto nesporným faktem, že pro zvýšení ochrany území a jeho obyvatel před povodněmi sídel v tomto povodí nelze nalézt řešení, které by se dokázalo vyhnout obytné a další zástavbě a významnému zásahu do vlastnictví práv," uvádí se v jednom z materiálů pro vládu.

Odškodnění schváleno

Kabinet přitom již schválil dotčeným vlastníkům nemovitostí možnosti kompenzace. Vlastníci domů, které by musely být v souvislosti s výstavbou nádrže zlikvidovány, mohou svou bytovou situaci řešit buď náhradní výstavbou nebo za ně dostanou finanční náhradu.

V případě rodinných domů činí náhrada za kubík prostoru až 7 000 korun, u rekreačních chat až 5 350 korun a v případě takzvaných vedlejších staveb 3 385 korun. Varianta menší nádrže přitom postihne 56 nemovitostí, z toho 24 určených na bydlení. Takzvaná velká varianta by znamenala likvidaci 156 nemovitostí.

Menší vodní nádrž bude investičně náročnější. Náklady na její realizaci by měly totiž činit 7,34 miliardy korun plus 47 milionů provozních  nákladů, zatímco velká vodní nádrž by si vyžádala zdroje ve výši 6,58 miliardy spolu se 37 miliony provozních nákladů.

 

Právě se děje

Další zprávy