Vědci: lidé neumí rozlišit chuť drahého a levného vína

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 4. 2011 12:15
Šance, že poslepu pozná "běžný smrtelník" dobré víno, je půl napůl.
Jaké víno pijete? Větišna lidí neumí poznat rozdíl mezi drahým a levným vínem.
Jaké víno pijete? Větišna lidí neumí poznat rozdíl mezi drahým a levným vínem. | Foto: David Peltán - festival-vina.cz

Londýn - Pijete drahé víno s plnou chutí a jemnou vůní, nebo jste si nalili z levnější lahve? Pravděpodobnost, že běžný konzument dokáže opravdu rozeznat, zda pije drahé nebo levné víno, je asi stejná, jakoby si prostě jen hodil korunou.

Jak informoval britský deník Guardian, při ochutnávkách "naslepo" to zjistili vědci z britské Hertfordshireské univerzity. Nechali 578 lidí ochutnávat různé vzorky vína, kde se cena za láhev pohybovala od 3,49 do 29,99 libry za lahev.

Jako levná označili vína s cenou nižší než 5 liber, ostatní spadaly do kategorie dražších vín. Průzkumníci vedení psychologem Richardem Wisemanem zjistili, že lidé dokázali správně rozeznat cenovou kategorii vína v 53 procentech případů, zatímco ve 47 procentech případů hádali špatně.

Celkově se tedy strefili podobně často, jako kdyby házeli mincí. "Lidé prostě nedokážou poznat rozdíl mezi levným a drahým vínem. Pokud znáte odpověď, sám sebe přesvědčíte, že rozdíl poznat dokážete, ale většina lidí to neumí," uvedl Wiseman pro Guardian.

Všichni testovaní lidé byli návštěvníky vědeckého festivalu v Edinburgu, podle Wisemana ale tato skupina pravděpodobně neměla horší schopnosti při ochutnávání, než by měla skupina kopírující průřez populací.

"Opravdu překvapující byl fakt, že drahá vína byla dvakrát až třikrát dražší než ta levnější. Obvykle pokud je v ceně produktu takový rozdíl, očekávali byste, že rozdíl dokážete rozeznat," dodal psycholog.

Nejvyšší úspěšnost měli amatérští someliéři u dvou lahví vína Pinot Grigio, kde v 59 procentech dokázali dražší víno poznat. Naopak klaret, jehož dva vzorky stály 3,49 a 15,99 libry, oklamal nejvíce lidí - jen 39 procent z nich dokázalo poznat, zda ochutnávají dražší nebo levnější variantu.


 

Právě se děje

Další zprávy