Věci veřejné: Sebereme dávky těm, kdo si je nezaslouží

Petr Kučera Petr Kučera
6. 4. 2010 23:09
Banky se chovají nemravně. Prodávejme dluhopisy přímo lidem, navrhuje "ministr financí" VV Kamil Jankovský.

Praha - Banky se chovají zcela nemravně, stát by jim mohl konkurovat prodejem dluhopisů přímo občanům, navrhuje stínový ministr financí za Věci veřejné Kamil Jankovský. Dluhopisy by se pak staly zajímavou alternativou ke zpřísněnému stavebnímu spoření.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz (první část najdete zde) poprvé podrobněji odkryl ekonomické plány této strany.

A.cz: Tak jako všechny strany chcete i vy omezit zneužívání sociálních dávek. Obvykle ale zůstává u obecných plánů. Vy na to máte nějaký konkrétní recept?

Obce by musely povinně a aktivně kontrolovat majetkové poměry příjemců dotací, pravidelnou školní docházku dětí nebo i další údaje. Kdo by do žádosti o dávku uvedl nepřesné údaje, dopustil by se trestného činu podvodu.
Obce nebo jejich sdružení by také měly povinnost organizovat  takzvanou veřejnou službu pro osoby čerpající podporu v nezaměstnanosti.

A.cz: Chcete omezit i samotnou výši dávek, zůstaneme-li třeba jen u porodného, rodičovského příspěvku nebo přídavků na děti?

Nesouhlasíme s názorem zrušit například porodné. V souvislosti s klesající porodností nám to nepřijde úplně nejšťastnější.
Samozřejmě že ale chceme podporovat rodiny s dětmi spíše formou slevy na dani než sociálními dávkami. Tedy aby byli zvýhodněni rodiče, kteří chtějí pracovat.

A.cz: Jste pro zásadní omezení státní podpory stavebního spoření?

Státní podpora dneska přijde rozpočet na zhruba 13,5 miliardy a na bydlení ji přitom používá minimum lidí. Jsme pro její zachování, ale jenom pokud bude skutečně určena na bydlení. Podpora by tedy byla vázána na konkrétní účel.
Současně jsem ale pro to, aby si lidé mohli běžně kupovat státní dluhopisy.

Volby ve vaší peněžence
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Volby ve vaší peněžence

  • Jak bude vypadat daňové přiznání za dva roky? Změní se zvýhodnění rodin s dětmi nebo vlastního bydlení? Čeká nás další úsporný balíček? Mají bohatší lidé platit vyšší sazbu daně? Klesnou živnostníkům takzvané paušály?
  • V sérii rozhovorů se ptáme zástupců nejsilnějších politických stran. Postupně přineseme jak samotné rozhovory, tak redakční rozbory často diskutovaných témat napříč stranami.

A.cz: Tedy běžný, ne jen výjimečný přímý prodej dluhopisů občanům?

Ano. Když nabídnou roční výnos 4,5 procenta, tak myslím, že po nich poptávka bude. Navíc vznikne tlak na banky, aby se začaly chovat trochu mravně. Když banky pocítí odliv hotovosti, budou muset začít konečně půjčovat nebo nabízet dobré termínované vklady.

A.cz: Podpořili byste snad i návrh ČSSD na regulaci bankovních poplatků?

Myslím, že stát nemá jiný nástroj, jak umravnit banky, než ty dluhopisy.
Když zakážeme nějaké poplatky, tak banky hned vymyslí jiné typy, nebo si to vyberou nějak úplně jinak…

A.cz: Letos se má rozhodovat o dalším zpřísnění podmínek pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Jste pro výslovné určení maximální RPSN a omezení rozhodčích doložek?

Ano. I když ještě je na diskuzi, jak nastavit tu maximální výši úroku.
Myslím také, že třeba v rámci rekvalifikačních kurzů by lidé mohli dostat i základ finanční gramotnosti.

A.cz: V první části rozhovoru jsme mluvili o nové daňové sazbě pro lidi s příjmem nad 145 tisíc korun měsíčně. Když pomineme daně, kde jinde chcete získat řádově desítky miliard korun do státního rozpočtu?

Jsme pro zavedení centrálního nákupu všude tam, kde jsou stejné položky pro všechny státní instituce - typicky výpočetní technika, telefony nebo kancelářské potřeby. To může ušetřit přes 130 miliard ročně. Dalších nejméně 20 miliard pak přinese zeštíhlení státní správy o desetinu. A hodně vyděláme i omezením korupce.

A.cz: Tam navrhujete konkrétně co?

Jsme pro zveřejňování celého průběhu veřejných zakázek. A samozřejmě i pro zákaz účasti pro firmy s anonymními vlastníky, nikoliv však pro úplný zákaz jejich existence, nechtějí-li se ucházet o veřejné peníze.
U staveb dálnic pak chceme zavést cenové limity. Ale jen podle srovnatelných ekonomik, ne podle průměru celé Evropské unie - aby Státní fond dopravní infrastruktury nemohl jako teď říkat, že jsme jen lehce nad průměrem.
Jsme také pro zrušení zbytečně omezujících podmínek pro malé firmy u menších zakázek. Měly by existovat třeba vzorové zadávací dokumentace, aby si úřady nevymýšlely zbytečná omezení šitá na míru konkrétní firmě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Bémova rivalka: Opencard je velký tunel
Zdanit víno? Ne, zdražme tvrdý alkohol, plánují lidovci
Konec superhrubé mzdy? Netrvá na ní už ani ODS

A.cz: Jak ještě chcete podpořit oživení ekonomiky?

Chceme například pružnější pravidla pro pracovní trh, třeba uvolnění pracovních poměrů na dobu určitou. Nebo rozlišení odstupného podle délky zaměstnání. Kdo je u stejné firmy zaměstnán rok, bude mít státem garantováno odstupné ve výši jedné měsíční mzdy. Kdo je zaměstnán dva roky, získá dva měsíce a teprve kdo vydrží tři roky, získá tříměsíční odstupné.

A.cz: Kam až to má být odstupňované?

Maximálně na ty tři roky. Lidé, které budou u stejné firmy zaměstnáni déle, mohou získat další odstupné jako dobrovolný benefit ze strany firmy, ale zákon jim zaručí jen ten tříměsíční základ.

A.cz: Jste i pro prodloužení zkušební doby nebo zkrácení výpovědní doby?

Tam žádnou zásadní změnu nenavrhujeme.

A.cz: Podpoříte nějak speciálně i drobné podnikatele, nebo je například výše výdajových paušálů už dostatečně vysoká?

Výdajové paušály jsou myslím dost vysoké, v některých případech je to až komfortní systém. Snižovat je ale nechceme. Lidi, kteří šli do rizika a živí  se sami, bych netrestal fakticky vyššími daněmi, zvláště ne v této ekonomické situaci.
Zavedení výdajových paušálů pro OSVČ bylo určitě přínosem, a to i díky výraznému zjednodušení administrativy.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Porodné nerušíme bez náhrady, brzdí TOP 09. Čekejte víc
Máš víc dětí? Zaplatíš násobně nižší daň, láká KDU-ČSL
Státní podporu spoření nezrušíme. Naopak, zní z ODS

A.cz: A jiné návrhy pro podnikání?

Jedním z klíčových bodů našeho programu je už delší dobu princip, že DPH se má odvádět až ze zaplacené faktury. Toto opatření by mělo pomoci hlavně provoznímu financování firem a opět souvisí s tím, co jsem říkal - že se banky chovají naprosto nemravně a vyplatí se jim nepůjčovat.
Chceme také vrátit pravidla pro leasing před změny, které uskutečnila Topolánkova vláda, tedy před prodloužení minimální doby leasingu na pět let.
A také si myslím, že Evropská unie se za nějakou dobu bude muset opravdu vážně zabývat ochranou evropského trhu.

A.cz: Myslíte vyšší cla nebo co konkrétně?

V rámci Evropské unie nastavujeme přísné standardy pro pracovní trh, ochranu zaměstnanců, životní prostředí, určitou úroveň kvality produktů… To všechny stojí zdejší firmy peníze. Na druhou stranu jim konkurují levné dovozy z Číny, Indie a dalších zemí mimo EU. Tedy z ekonomik, které ta pravidla nedodržují, navíc si vytvářejí konkurenční výhodu umělým stlačováním kurzu.
Pokud nemají z EU zmizet některé tradiční obory, tak je nutné uvalit vyšší cla na země, které ta pravidla nedodržují.

Čtěte také první část rozhovoru s Kamilem Jankovským - o vyšší sazbě daně z příjmů, stropech na zdravotní pojištění, daňové amnestii či zdanění prostitutek.

 

Právě se děje

Další zprávy