Ve vodce a tuzemáku od AB style našli nebezpečné látky

ČTK ČTK
24. 10. 2012 15:20
Při výrobě se použil nezdaněný líh, zdravotní komplikace nehrozily
Inspekce objevila zakázané denaturační činidlo nadlimitní množství metanolu ve výrobcích označených etiketou AB Style
Inspekce objevila zakázané denaturační činidlo nadlimitní množství metanolu ve výrobcích označených etiketou AB Style | Foto: SZPI

Brno - Vodka a Tuzemák firmy AB style z Frýdku-Místku obsahovaly denaturační činidlo 2-propanol, přičemž předpisy jeho přítomnost v lihovinách zakazují, a nadlimitní množství metanolu.

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy nešlo ani u jedné látky o množství, jež by způsobilo zdravotní komplikace, ovšem znamená to, že se při výrobě použil řádně nezdaněný líh.

Ani jedna z látek nebyla v nápojích v množství, v němž by byla zdraví nebezpečná.

Obě lihoviny našla inspekce v provozovně Viktoria-PSL v Praze 9 a nařídila je stáhnout z oběhu. "Šlo pouze o 12 lahví v prodejně. Ve skladu už daná šarže nebyla a výrobce dokonce tvrdil, že nejde o jeho výrobek. Kolek byl sice v pořádku, ale neodpovídal lahvi," uvedl Kopřiva.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce předala záležitost policii a celní správě.

Ohrozil státní pokladnu, ne zdraví

"Když se při výrobě použije líh nižší kvality, což je nezdaněný líh pro průmysl, a ne potravinářský, je v něm více metanolu a přidává se do něj denaturační činidlo. Takový nápoj je nepitelný a musí se ještě chemicky upravovat. Pro konzumenta nemá jeho požití následky, ale výroba není v pořádku z hlediska daňového," vysvětlil Kopřiva.

Podle něj se v prostředí, kde se pracuje s nezdaněným lihem, může vyskytovat i metanol, který v Česku zabil od září už tři desítky lidí.

Obsah metanolu ve vodce byl dvacetkrát vyšší, než je limit, v tuzemáku třikrát. "Vodka má nejpřísnější limit 100 miligramů metanolu na litr čistého alkoholu, tuzemák 800. Destiláty pro srovnání 1200 až 1400. Test tak odhalil, že výrobce použil nekvalitní líh, zdraví lidí tímto množstvím ohrožené není," řekl Kopřiva.

Pro srovnání lihoviny stejného typu Likérky Drak nalezené ve skladě ve Zlíně obsahovaly přes 500 000 miligramů metanolu a v takovém množství už byly vysoce toxické.

 

Právě se děje

Další zprávy