Ve sportce se hrálo o 190 milionů. Vítěz už je jistý

Zdeněk John
22. 2. 2012 20:48
Exkluzivní čísla o tržbách nové Sazky. Dostávají se už k dobám Aleše Hušáka
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ve středečním tahu Sportky byl ve hře absolutní rekord mezi výhrami v tuzemských číselných loteriích, přesně 189,8 milionu korun. Jackpot sice nepadl, ale skutečný vítěz souboje o miliony je znám předem: jmenuje se Sazka sázková kancelář.

Tržby firmy, kterou v nedávném konkurzu koupily společně PPF a KKCG, letos dramaticky rostou. Sazka jednoznačně přežila klinickou smrt, kam ji loni přivedlo někdejší Hušákovo vedení, a s rostoucím superjackpotem vylepšeným o stomilionovou prémii se pomalu dostává na úroveň tržeb ze staré éry.

Ukazují to čísla, která má k dispozici Aktuálně.cz.

Zatímco v prvním lednovém týdnu vsadili sázející ve Sportce 48,6 milionu korun, v sedmém sázkovém týdnu, tedy minulém, už tato suma dosáhla 103,6 milionu korun.

Vliv rekordní výhry na úspěšnost Sazky je přitom radikální.

Sazka: čísla a vývoj

Sportka

  • Nejčastěji vylosovaná čísla jsou letos 3, 5, 13, 21, 35, 44
  • Nejméně často vylosovaná čísla jsou letos 8, 16, 22, 27, 30, 33
  • Nejčastěji tipovaná kombinace čísel je 1, 2, 3, 4, 5, 6, i když nebyla ještě nikdy vylosována

Krach Sazky

Ve zmíněném prvním lednovém týdnu se hrálo o 39,2 milionu korun. Sazka sázková kancelář ale pak získala povolení ministerstva financí k tomu, aby mohla superjackpot navýšit o mimořádnou prémii 100 milionů korun.  Reakce sázejících byla okamžitá: tržby firmy stouply mezitýdně o 52,4 procenta, protože v banku už byla výhra 146 milionů. Od té doby nikdo superjackpot netrefil, takže výhra roste dál a dál. Stejně tak tržby.

"Vklady nejsou závislé jenom na výši superjackpotu, ale připouštíme, že ten má velký vliv na zájem o sportku. Kdyby však veřejnost Sazce nedůvěřovala, určitě bychom teď nevykazovali nejvyšší tržby od začátku roku 2011," uvedl mluvčí nové Sazky Václav Jalovecký.

Konkurence nabízí 100 a 10 milionů

Konkurenční číselné loterie Fortuny Loto a Tipsportu Tipšestka nabízejí nižší výhry (99 milionů, respektive 9,8 milionu) a zdaleka nedosahují takových tržeb jako Sazka.

Kdo se chce pokusit o večerní výhru téměř 190 milionů, musí vsadit nejméně 170 korun a ještě spoléhat v extrémní štěstí. Musí trefit nejen 6 čísel ze 49, ale navíc také koncové dvoučíslí z doplňkové hry Šance.

Superjackpot od jeho zavedení ve sportce padl pouze jednou.

Superjackpot na splátky potopil Sazku

V lednu 2011 vyhrál mladý manželský pár z jihu Čech (Sazka víc údajů o výhercích neprozrazuje) přes 103 milionů.

Jenže tehdejší Hušákova Sazka neměla dost peněz na to, aby ho naráz vyplatila, posílala proto výhru po pětimilionových splátkách. To vedlo k tomu, že stát zahájil řízení o odnětí licence. Aleš Hušák pak nařídil vyplatit celý zbytek výhry a veřejně prohlásil, že na další velké výhry už firma nemá. Sazka se pomalu, ale jistě začala blížit k definitivnímu finančnímu krachu.

 

Právě se děje

Další zprávy