Ve Škodovce sílí optimismus. Díky 1. čtvrtletí

Radek Pecák Radek Pecák
29. 4. 2010 14:48
Číňané kupují dvakrát více Škodovek než vloni
Odbyt superbů zaznamenal největší nárůst
Odbyt superbů zaznamenal největší nárůst | Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Už poměrně silně optimisticky zní hlasy z mladoboleslavské automobilky ohledně prognózy výsledků na letošní rok. Důvody k optimismu dávají i dnes zveřejněné ekonomické výsledky za první čtvrtletí.

Největší český výrobce automobilů zaznamenal v prvním čtvrtletí výrazný nárůst prodeje i zisku. Škoda Auto dodala zákazníkům 178,9 tis. vozů, což je o 25% více než ve srovnatelném období loňského roku. Provozní výsledek činil 2,6 mld. Kč, což více než dvojnásobné zlepšení oproti minulému roku. ještě výraznější je zlepšení zisku. Ten před zdaněním dosáhl téměř dvou a půl miliardy, zatímco vloni to bylo jen 300 milionů Kč.

„Na prodejních výsledcích je znát, že se trhy západní Evropy vzpamatovávají z ekonomické recese. Výjimkou je Německo, kde proti loňsku došlo v prvním čtvrtletí k poklesu automobilového trhu téměř o čtvrtinu. Pokud jde o dodávky zákazníkům, profitujeme z vývoje Číny, trhu, který se dynamicky rozvíjí," uvedl Reinhard Fleger, člen představenstva Škoda Auto odpovědný za oblast prodeje a marketingu.

Nárůst prodejů očekávají po celý zbytek roku

Potěšitelné jsou podle něho i  prodeje v České republice. Podíl na domácím trhu tak dosáhl 33,5 %," řekl  Fleger a dodal: „Navzdory nadále panující nejistotě na světových trzích očekáváme i pro zbytek roku nárůst počtu dodávek oproti roku 2009," dodal.

Úplně vyhráno však ještě není. "Objednávky v prvním čtvrtletí oproti minulému roku poklesly, v některých zemích až o třetinu," uvedl mluvčí Škoda-auto Jaroslav Černý. Jedinou výjimkou je podle něho Čína, kde se objednávky opět zdvojnásobily.

Tam obrovským tempem rostly i prodeje. Ve srovnání s loňským prvním kvartálem zvedly o 122 procent na 43 000 aut. Dalším úspěšným trhem ale byla například i střední Evropa (růst o 13 procent).

Z jednotlivých modelů zaznamenal největší nárůst prodejů superb (+119 procent) a octavia (+32 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy