Ve skladech přibude másla. Má to pomoci zemědělcům

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 3. 2009 12:40
Agentury skupují v celé Evropské unii tuny sušeného mléka a másla. Podle výrobců to však nestačí. Mléčná krize pokračuje.
Intervenční nákupy másla už začaly. Podle výrobců ale je to ale stále málo.
Intervenční nákupy másla už začaly. Podle výrobců ale je to ale stále málo. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Snaha se sice počítá, ale zdaleka nestačí.

Tak vzdychají chovatelé dojného skotu v celé Evropské unii.

Eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer-Boelová tento týden na konferenci v Praze oznámila, že Evropská komise nejspíš od příštího týdne zvýší množství másla pro takzvané intervenční nákupy, které mají pomoci vyrovnat soustavný pád ceny mléka.

Intervenční nákupy sušeného odstředěného mléka začaly v březnu.

Do konce září měly původně příslušné státní agentury odkoupit 109 tisíc tun sušeného mléka a 30 tisíc tun másla. Ale jestli to tak bude, není nyní zřejmé. Jak velké zvýšení másla pro intervenční nákup mohou zemědělci očekávat však eurokomisařka neupřesnila.

Tyto nákupy mají z trhu odebrat necelé procento ze 150 miliard litrů mléka, které se v Evropské unii ročně vyrobí.

O prodej je zájem, ale opatření nestačí

V České republice má intervenční nákupy na starosti Státní zemědělský intervenční fond. Ten na svých stránkách v pátek oznámil, že podle rozhodnutí Evropské komise zahajuje intervenční výkup másla formou výběrového řízení. Výrobci mohou podávat nabídky do prvního dílčího řízení do 17. března.

Podle dřívějšího vyjádření Fondu nejsou stanovené žádné národní limity. „Žádné národní kvóty neexistují. Ke stanovenému maximálnímu množství mají všechny členské státy Společenství zcela rovný přístup. Nikdo si nemůže vyjednat žádné zvýhodnění," uvedl mluvčí fondu Vilém Frček.

Dodal, že ze strany výrobců v Česku je o intervenční opatření zájem.

Situaci na trhu s mlékem mají pomoci i dotované vývozy mléka a mléčných výrobků do třetích zemí. Evropská komise o nich rozhodla v lednu, už v únoru dotace navýšila. Pro sušené odstředěné mléko platí zvýšení o dvě eura na 100 kilogramů, u másla o deset eur na sto kilogramů.

Přesto se prý dotovaný vývoz českým výrobcům nevyplatí. „Pro české mlékárny je i po tomto zvýšení subvencovaný vývoz ztrátový a nic neřeší," uvedl výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Chovatelé: hrozí vybíjení stád

Chovatelé dojného skotu podle Agrární komory v současnosti prodávají mléko pod cenou. „Náklady na výrobu jednoho litru jsou asi osm korun, v prosinci se například vykupovalo za šest," uvedl prezident komory Jan Veleba. Cena mléka klesá celosvětově, v únoru byla nejníž od roku 2003. V Česku spadla o celou třetinu za rok.

Situace je podle něj natolik vážná, že hrozí vybíjení stád. Podtext mléčné krize měla i čtvrteční demonstrace zemědělců, při níž se sešlo kolem osmi tisíc protestujících ze šesti zemí Evropské unie. Hlavním důvodem jejich nespokojenosti však byly nerovné podmínky původní patnáctky Evropské unie a později přistoupivších zemí. Podmínky se sice mají v roce 2013 srovnat, ale zemědělci tak dlouho čekat nechtějí.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče však nemají nejmenší šanci podmínky, které stvrdila Česká republika při vstupu do Unie, jakkoliv změnit. Eurokomisařka Fischer-Boelová nicméně demonstrujícím slíbila, že do měsíce až dvou přijme v Bruselu delegaci zemědělců z několika evropských zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy