Varhany jsou v Číně v módě. Rieger-Kloss z toho těží

ČTK ČTK
2. 10. 2012 10:56
Gigantické varhany pro čínský koncertní sál se budou stavět 5 měsíců
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Krnov - Svatby a příklon k evropskému stylu života jsou doslova živou vodou pro krnovskou firmu Rieger-Kloss Varhany, která patří k největším světovým výrobcům píšťalových varhan.

Nyní například začala vyrábět nástroj pro koncertní sál v čínském městě Ťi-nan. Zakázka má hodnotu přibližně 1,2 milionu eur (zhruba 30 milionů korun). Ředitel firmy Jakub Škrbel informoval, že podobně velké varhany už krnovská společnost dodala do čínského Tiencinu.

"Varhany jsme začali stavět v září. Budou se stavět přibližně pět měsíců. Poté se tady odzkouší, zase se rozeberou, pošlou se kontejnery lodí a v létě příštího roku se budou montovat v Číně," řekl Škrbel. Budou to podle něj krásné koncertní varhany s 88 rejstříky.

"V Číně právě probíhá takový varhanní boom. Varhany jsou velmi v módě, považuje se to za luxusní zboží, takže každé větší čínské město momentálně staví koncertní sál, ve kterém chce mít svoje vlastní varhany," uvedl ředitel. Druhým důvodem, proč je nyní v Číně velký zájem o varhany, je podle něj rostoucí zájem o svatby evropského typu. "Už jim nevyhovují úřední obřady, ale chtějí kostel a k tomu samozřejmě varhanní hudbu. Ve velké míře se tak staví i svatební kaple," řekl ředitel.

Nebýt ale zakázek z Číny, společnost Rieger-Kloss Varhany by už podle něj nejspíš skončila. "Možná by ta firma mohla fungovat, ale v mnohem menším měřítku, možná v nějakých pěti dělnících, a dělali bychom nějaké drobky. Určitě bychom nedělali velké varhany," řekl Škrbel.

Opravy se dělají pro Německo i Ukrajinu

V podniku není ještě ani rok. Jeho otec Petr Škrbel koupil většinový podíl od předchozího majitele Karla Nedbálka loni v prosinci. "Vstupovali jsme sem se záměrem vybudovat z toho rodinnou firmu. Nyní přebíráme obchodní podíly od ostatních společníků, kupuju je já. Teď budeme mít sto procent," řekl Jakub Škrbel.

Po vstupu do firmy snížili o sedm počet administrativních pracovníků, teď má celá firma 36 zaměstnanců. Nyní se o práci nemusejí obávat. "Výhled je hodně pozitivní. Do května nebo června jsme, co se týče práce, na sto procent vytíženi," řekl ředitel.

Kromě nových varhan do Číny se teď slezská firma zabývá opravou varhan z poloviny 19. století pro katedrálu v Německu. "Ten nástroj máme ve firmě celý rozložený, pracujeme na něm už čtyři měsíce. V tuto chvíli byly práce odloženy, protože se věnujeme na sto procent Číně, nicméně z velké části už je nástroj hotov," řekl Škrbel.

Nejdražší na stavbě či opravě varhan je přitom práce. "Všechno se dělá ručně, u nových i starých varhan. Není třeba ani moc materiálu, záleží, kolik se dělá nových dílů," vysvětlil ředitel. Oprava německých varhan stojí 265 000 eur (6,625 milionu korun).

Minulý týden se společnost dozvěděla, že bude dělat větší opravu varhan v Kyjevě, a čeká na výsledky dalších výběrových řízení. "Když si dáváme do kupy ten pracovní program, vypadá to, že budeme muset nabírat další zaměstnance," řekl Škrbel.

První varhany vyrobila krnovská firma v roce 1873. Nyní vyrábí v průměru jedny varhany ročně. Píšťaly se vyrábějí z kovu a dřeva. Největší jsou velké 12 metrů a mají přes půl metru v průměru, nejmenší píšťala má ani ne centimetr, ale musí mít dlouhou nohu, aby se dala postavit.

Kromě varhan podnik dříve vyráběl také kytary a doplňkové dřevěné interiéry. "Teď jsme schopni vyrobit maximálně občas kytaru na zakázku. Jednu nebo dvě jsme letos dělali," řekl ředitel. Věří ale tomu, že firma výrobu kytar obnoví. "Hledáme v Číně partnera, který by si troufl na pravidelný měsíční odběr. To je pro nás stěžejní. Pokud bychom takového partnera našli, tak bychom tu výrobu otevřeli," dodal Škrbel.

 

Právě se děje

Další zprávy