Vánoční trhy? Problém Brna, Praha ho zná

Tomáš Fránek
5. 12. 2006 0:00
Brno - Vánoční trhy na náměstích českých a moravských měst se příliš nevyplácejí radnicím, ani pořadatelům, kteří se mnohdy neobejdou bez dotací.
Osvícené náměstí v německém Erfurtu. Také tady pojali adent především obchodně. Obchodníci okupují každý kout se svou nabídkou dárků.
Osvícené náměstí v německém Erfurtu. Také tady pojali adent především obchodně. Obchodníci okupují každý kout se svou nabídkou dárků. | Foto: čtk

Pořádání trhů se navíc v Česku nevyhnulo skandálům, nyní se o výhodnosti trhů dohadují třeba v Brně.

Brněnský hlavolam

Michal Bortel, nový starosta městské části Brno-střed, která na vánoční trhy pronajala hlavní náměstí Svobody do roku 2008 soukromé firmě, si na základě vypracované studie myslí, že to pro město není výhodné.

Podle smlouvy totiž společnost Ardona neplatí městské části za pronájem náměstí, ale po skončení akce musí odvádět 550 tisíc korun, které radnice dává do kultury.

"Nevíme, jaký zisk z pronájmu stánků vlastně firma Ardona má," tvrdí Bortel, který nyní jedná se zástupci firmy, zda se smlouva změní. Firma se však brání. Podle jejího šéfa Petra Nezvedy jsou náklady na pořádní trhů vysoké a dar odváděný městu taktéž.

Stánkaři v Brně platí pořadateli trhů asi 40 tisíc korun za prodejní místo.

Nachystat oslavu vánočních svátků bylo a je velmi pracné. Paní Marie Melšová ve vytopené světničce předváděla zdobení perníků cukrem.
Nachystat oslavu vánočních svátků bylo a je velmi pracné. Paní Marie Melšová ve vytopené světničce předváděla zdobení perníků cukrem. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Už na podzim se vedení radnice pokusilo trhy z hlavního brněnského náměstí vystěhovat, firma ale pohrozila, že bude chtít za porušení smlouvy více než desetimilionové odškodné. Nakonec se obě strany dohodly na mírném zmenšení tržiště.

Podobné problémy provázely i vánoční trhy v Praze. Tam měl od poloviny devadesátých let "zabrané" Václavské a Staroměstské náměstí podnikatel a vlivný politik ODS Milan Šmerda. Jeho firma dostávala miliony korun od magistrátu na výzdobu, stavbu stánků a zajištění kulturního programu.

Poté, co se v roce 2003 během trhů zřítil pětadvacetimetrový smrk a zranil pět lidí, magistrát smlouvu se Šmerdou ukončil a vypsal výběrové řízení.

Trhy pořádá již třetím rokem společnost Taiko. Letos na ně vydá mezi deseti a patnácti miliony korun. Magistrát na pořádání trhů nepřispěl.

Přitom například vánoční Praha turisty láká, většina hotelů má již naplněnou kapacitu.

Podle člena prezidia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury se během svátků vystřídá v Praze přes 200 tisíc turistů, kteří utratí kolem osmi miliard korun. To je přibližně stejně jako za celý měsíc v jiných částech roku.

V porovnání se zahraničím je však v Česku byznys s vánočními trhy pořád popelkou.

Utracené miliardy

Odhady například říkají, že každý Němec navštíví v průměru tři vánoční trhy a utratí na nich mezi třiceti až čtyřiceti eury. Obrat vánočních trhů dosahuje asi pěti miliard eur.

Po celém Německu se otevřelo v těchto dnech na 3000 vánočních trhů.

Proslulé jsou trhy ve Vídni, kam i letos zamíří stovky lidí z Česka. A Vídeň z toho výrazně profituje. Projekt vánoční Vídně živí podle odhadů na třicet tisíc lidí - od personálu hotelů, přes umělce, řemeslníky, elektrikáře a uklízecí čety.

Do města na vánoční trh přijede na tři až tři a půl milionu turistů.

A počítá se s tím, že jen z daňových příjmů živnostníků, kteří se na vánočních akcích podílejí, získá stát na 40 milionů eur.

"Zatímco vídeňský trh se pořádá už sedm set let, v českých městech jde o obnovenou tradici a pro mnohé podnikatele to měla být akce, na které chtěli snadno vydělat a radnice jim vyšly vstříc," uvedl ekonom Karel Prokeš.

 

Právě se děje

Další zprávy