Vánoční stromky letos nezdraží, říkají pěstitelé

ČTK ČTK
14. 10. 2013 16:48
Češi si každý rok koupí zhruba milion živých vánočních stromků
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Vánoční stromky letos oproti loňsku nepodraží, protože složitá ekonomická situace v Evropě to jejich pěstitelům nedovolí. V ceně se neprojeví ani zvýšení sazby DPH ze 14 na 15 procent letos v lednu. Řekl to místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Podle něho by nabídka stromků na předvánočním trhu měla být dostatečná a začnou se prodávat jako obvykle začátkem prosince.

V nejprodávanější kategorii stromků od 150 do 220 centimetrů výšky by se tak ceny měly pohybovat od 300 korun u smrku ztepilého a borovice lesní po 550 korun a více u jedle kavkazské, jejíž obliba i přes vyšší ceny v posledních letech stále stoupá. Jelikož mráz poškodil především jedle, předpokládá Valdman, že v nabídce převládnou smrčky a borovice. Tak jako každoročně i letos se budou ceny stromků regionálně lišit.

"Ekonomická situace na prodej v loňském roce příliš vliv neměla a my očekáváme stejnou situaci i letos," uvedl Valdman. "Lidé si chtějí po celoročním spoření a utahování opasků užít alespoň Vánoce," dodal.

Češi si každý rok od obchodníků v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Údaji o prodejích stromků z hájoven sdružení nedisponuje. Většina prodaných stromků pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, čemuž na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena. Podíl dovážených stromků na trhu není znám. Především stále oblíbenější jedle se do Česka dovážejí hlavně z Dánska a Německa.

Podle údajů jednoho z nejvýznamnějších pěstitelů vánočních stromků v Česku, společnosti Baobab, představuje jedle v posledních letech 40 až 50 procent veškerých prodejů jejich stromků. Pomyslná druhá příčka patří smrku pichlavému se 30 procenty. Smrk ztepilý a borovice mají shodně zhruba desetiprocentní podíl na prodejích.

Nová nákupní centra v Praze. Podívejte se, kde vyrostou

 

Právě se děje

Další zprávy