Vánoční dárek dravce Tykače, koupil doly za miliardy

Tomáš Fránek
17. 12. 2010 16:47
Miliardář Pavel Tykač podepsal smlouvu o koupi Mostecké uhelné
Foto: Archiv

Brno - Český trh s uhlím, na kterém se bojuje velmi ostře, se mění.

Miliardář Pavel Tykač potvrdil, že koupil padesát procent společnosti Czech Coal, která je majitelem Mostecké uhelné a stal se jediným  akcionářem této těžební firmy.

Tykačův nákup tak ještě zostří boj o ceny uhlí. Třetí nejbohatší Čech už před koupí avizoval to, že ceny uhlí jsou nízké a bude se je snažit zvýšit.

Výjimečná příležitost

"Věřím, že jde o výjimečnou příležitost. V době, kdy centrální banky tisknou peníze ,ve dne v noci' a zaplavují s nimi finanční trhy, je stále obtížnější smysluplně investovat," uvedl Tykač.

Cenu, za kterou koupil Tykač doly od finančí skupiny ovládané Petrem Pudilem a Vasilem Bobelou, obě strany nezveřejnily. Měla by se ale pohybovat kolem deseti milliard korun.

"Po šestiletém působení v projektu Czech Coal jsme dosáhli očekávaného zhodnocení a prodali svůj podíl našemu partnerovi v projektu," řekl Petr Pudil. Vasil Bobela k tomu dodall: "Prioritně se chceme věnovat rozvoji projektu REN POWER. Chceme, aby se stal předním hráčem na trhu obnovitelných zdrojů energie v regionu střední Evropy," uvedl.

Skupina Czech Coal vlastní největší zásoby uhlí v České republice, které dodává energetickým společnostem i malospotřebitelům. V ročním objemu těžby je druhým největším producentem.

Práce pro tisíce lidí

Společnost Litvínovská uhelná, která je součástí skupiny, spravuje těžební lokalitu ČSA; pod Vršanskou uhelnou spadají lokality Vršany a Šverma. Součástí skupiny Czech Coal je také Důl Kohinoor, který těží uhlí v posledním hnědouhelném hlubinném dole Centrum. Czech Coal zaměstnává asi 5500 lidí.

Tykač už avizoval, že bude chtít zvýšit ceny uhlí. "Cena elektřiny vyrobené v Česku je srovnatelná s cenou v Německu. Ceny českého uhlí tomu neodpovídají. Tykač to chce narovnat, žádá za své uhlí cenu obvyklou v Evropě," řekl už dříve Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

 

Právě se děje

Další zprávy