Vánoce budou letos chudší, zjistil Provident od klientů

Věra Tůmová
30. 11. 2011 16:35
Provident, specialista na půjčky, zjistil, že se lidé nechtějí kvůli svátkům zadlužovat
Foto: Profimédia

Praha - Letošní Vánoce budou pro téměř polovinu Čechů chudší než ty loňské. Alespoň podle průzkumu společnosti Provident Financial, která se telefonicky ptala zhruba tisícovky svých klientů.

Jen pouhých pět procent klientů v anketě uvedlo, že je pod stromečkem čeká tento rok bohatší nadílka.

Tisícikoruny za vánoční dárky

Méně než tři tisíce korun hodlá za letošní Vánoce utratit necelých 39 procent dotazovaných v anketě. Vloni to v této telefonické anketě Providentu uvedlo o tři procenta více klientů.

Dalších 34 procent lidí chce za Vánoce v  roce 2011 dát něco mezi třemi až pěti tisíci korunami (v roce 2010 to bylo 32 procent). Jen sedm procent, stejně jako vloni, pak plánuje, že z peněženky vytáhne přes deset tisíc korun.

"Lidé zjišťují, že hospodářská situace se začíná opět zhoršovat. Cítí, že by měli být více zodpovědní a ani na Vánoce by neměli utrácet tolik, jako třeba vloni. Někteří lidé proto mohou vnímat letošní Vánoce jako chudší než ty minulé," poznamenává Tomáš Volek ze společnosti Provident Financial.

Půjčovat si na Vánoce? Nerozum

Podle Volka si patrně také proto stále méně lidí sjednává kvůli Vánocům půjčku. Zatímco před dvěma lety bylo rozhodnuto si půjčit až 30 procent dotazovaných v anketě, nyní má o úvěry zájem jen 15 procent z nich. 

Skutečnost je ale podle Volka vždy jiná. Například vloni v anketě avizovalo zájem o půjčku pouze 17 procent lidí, nakonec si však půjčilo dvojnásobné množství klientů (28 procent).

Na svátky v závěru roku si lidé přes Provident Financial nejčastěji půjčují mezi pěti až deseti tisíci korunami. Navzdory upozornění odborníků, že zadlužovat se kvůli dárkům je nerozumné, byla přitom až třetina úvěrů vyšší než deset tisíc korun.

Každý druhý dostane pod stromek "měkký" dárek

Změnu oproti Vánocům roku 2010 nepřinese podle ankety Providentu ani obsah dárků pod stromečkem. Respondenti si podle ní nadělují praktické věci, jako je oblečení apod. "Měkké" balíčky se svetrem či bačkorami budou tvořit vánoční překvapení u poloviny dotazovaných tvořit (48 procent).

Dárky pro zábavu, jako jsou třeba hračky, knihy, hry či sportovní vybavení) ale podle ankety letos Ježíšek přinese přece jen o trochu častěji (25 procent v roce 2011, 20 procent v roce 2010).

 

Právě se děje

Další zprávy