Ve stínu Draka. Valašsko svírá metanolová paranoia

Ve stínu Draka. Valašsko svírá metanolová paranoia
Napravo je pata kopce Hostýna. Na vrcholu je keltské oppidum, kam se ve 13. století lidi ze širokého okolí schovali před Tatary, které nakonec zahnala Panna Maria prudkou bouřkou, praví legenda.
Podle některých teorií se tady lidé schovávají dál. Před pár lety se sem údajně přijel zašít byznys s míchaným alkoholem s majiteli z Ostravy. Místo Tatarů jsou teď "nepřítelem" celníci, zajišťující příjem daní pro stát, a potravinářská inspekce, kontrolující nezávadnost alkoholu.
Likérka Drak z valašského Chvalčova se jako první ocitla v podezření, že pančovaný alkohol se smrtícím metanolem pochází odtud. Od té doby se může přetrhnout, aby dokázala, že osudné láhve s jejími etiketami byly padělky, což připouští i úřady. Na dopadení podvodníka vypsala dokonce milionovou odměnu. Od začátku kauzy je tahle malinkatá stáčírna v obležení médií. Že by kolegové novináři?
"Ne, my jsme z potravinové inspekce. Dokdy tu budem? Asi do Vánoc. To nikdo neví." Donedávna tu stávala dodávka Volkswagen celní správy. Podle místních tu úřadovala měsíc až dva, tedy dávno před vypuknutím kauzy. Podle jedné teorie tak někdo znalý situace mohl využít případné nucené odstávky Draka, objet jeho klienty a "střelit" jim padělky se smrtelnou dávkou metanolu.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
18. 9. 2012 22:00

Jedním z center metanolové aféry se stává úpatí Hostýnských vrchů. Nejdříve se do podezření dostala stáčírna Drak ve Chvalčově, teď se do hledáčku dostala výrobna autokosmetiky Cinol v Hrobicích na druhé straně kopců. Dejte se s námi do pátrání.

 

Právě se děje

Další zprávy