V USA vzniká letecký obr. Žebříček největších aerolinek

ČTK ČTK
14. 2. 2013 13:53
Fúze US Airways a American Airlines z trůnu sesadí Delta Airlines
Foto: Reuters

Washington - Americké letecké společnosti US Airways a American Airlines se dohodly na spojení. Jejich fúze v hodnotě asi 11 miliard dolarů (téměř 210 miliard Kč) vytvoří největšího leteckého přepravce na světě z hlediska počtu cestujících. Sloučená skupina ponese název American Airlines

Spojením US Airways a American Airlines podle expertů vrcholí konsolidace letecké přepravy v USA. Fúzi už dříve oznámily společnosti Delta Airlines a Northwest Airlines, dále společnost United Airlines s aerolinkami Continental Airlines a letecké společnosti Southwest a Airtran.

American Airlines je součástí společnosti AMR. Firma US Airways začala o fúzi usilovat již začátkem loňského roku poté, co se AMR v listopadu 2011 uchýlila pod bankrotovou ochranu před věřiteli. Ti budou vlastnit 72 procent sloučené společnosti. Zbývajících 28 procent připadne akcionářům US Airways.

Transakci, kterou jednohlasně schválily správní rady obou podniků, ještě musí odsouhlasit regulační orgány a konkurzní soud. Spojení by podle firem mělo přinést úspory přesahující miliardu dolarů ročně. Sloučená skupina bude vlastnit přes 900 letadel a zaměstnávat zhruba 95 000 lidí, a to bez zahrnutí regionálních dceřiných podniků.

Výkonným šéfem nové firmy se má stát generální ředitel US Airways Doug Parker, zatímco šéf AMR Tom Horton by měl předsedat správní radě. Spojená společnost by měla na základě údajů za loňský rok tržby 38,70 miliardy dolarů.

Spojením obou aerolinek vznikne největší světová letecká společnost podle počtu přepravených pasažérů. American Airlines jsou nyní podle počtu cestujících čtvrtou největší leteckou společností na světě a US Airways patří desáté místo.

Při spojení by vznikla společnost, která by s kombinovanými 167 miliony přepravených pasažérů v roce 2011 překonala jedničku Delta Air Lines, jež přepravila přes 161 milionů pasažérů.


 

Právě se děje

Další zprávy