V únoru se stavělo méně. Lidé šetří a navíc byla zima

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 4. 2012 10:46
Hodnota udělených povolení klesla minulý měsíc téměř o polovinu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - České stavebnictví zaznamenalo v únoru silný pokles. Meziročně bylo dokončených o 16 procent méně objektů, může za to především tuhá zima a zdražování, které nutí lidi šetřit.

Jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), úřady vydaly meziročně o 4,9 procenta méně povolení. Dohromady jich podniky získaly 6 774 a jejich hodnota se snížila takřka o polovinu na 21 miliard korun.

Celkem se začalo stavět 1 845 bytů, tedy o necelých 12 procent méně než loni. Prudký pokles nastal především u konstrukcí v bytových domech.

"Developeři zlomili hůl nad lidmi, kteří by mohli bydlet v moderních panelácích," komentuje hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Počet zahájených staveb bytů v rodinných domech se naopak zvýšil. "To podle mě odráží jen to, jak se ve společnosti rozevírají nůžky mezi chudšími a bohatšími," doplňuje Pikora.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů (letošní únor měl o jeden více), byl pokles ještě vyšší - podle ČSÚ činil 17,2 procenta.

Letos se bude méně utrácet

Na zpomalení v sektoru stavebnictví měla vliv především zima na počátku měsíce - v únoru 2012 byla průměrná teplota o 4,1° C nižší, než je průměrný normál. Z tohoto důvodu došlo na některých stavbách k zastavení práce.

Kromě toho za poklesem stála menší poptávka. Lidé totiž kvůli zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty omezili nákupy, myslí si Pikora.

Podle ekonomů únorové výsledky příliš optimisticky nepůsobí. "Stavebnictví není na cestě z krize. Není na růstové trajektorii. Ekonomika bude mít i letos problémy," říká Pikora. Vysvětluje, že domácnosti budou stále šetřit, protože jejich reálné příjmy kvůli vysokému zdražování zboží a služeb poklesnou.

Češi budou podle něj také více obezřetní a "na marketingový tah developerů, že nákupem nemovitosti letos se ušetří, skočí méně lidí než loni."

Podívejte se, jak se staví v Číně:


 

Právě se děje

Další zprávy