V Tuzemáku firmy Drak našli 50 % smrtícího metanolu

Tomáš Fránek
16. 10. 2012 19:25
Oficiální distributor likérky měl v nelegálním skladu jed, potvrdil rozbor
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje 50 % metanolu
Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje 50 % metanolu | Foto: SZPI

Brno - V Tuzemáku zabaveném v nelegálním skladu výhradního distributora Likérky Drak tvořil jedovatý metanol až polovinu veškerého alkoholu. Po rozboru to potvrdila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

"V produktu označeném etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak - Original Tuzemák alk. 40 % obj. v lahvi o obsahu 0,42 l  prokázala laboratorní analýza přítomnost metanolu v koncentraci 535 847mg na litr absolutního alkoholu (mg/l a.a.)," řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

"Metanol tak představuje 50 procent veškerého alkoholu v uvedeném spotřebitelském balení. Jedná se o vysoce toxickou směs, kterou výrobce zabalil jako potravinu a připravil k expedici do maloobchodní sítě," dodává mluvčí.

Tuzemák přitom inspekce našla v nelegálním skladu společnosti Verdana ve Zlíně, celkem jde o 7600 lahví, což představuje celkem 3300 litrů lihoviny. Policie už předvedla k výslechu jednatele likérky Drak.

Smrt pro tisíce osob

"Zjištěné množství lihoviny je při uvedené koncentraci metanolu schopno usmrtit řádově tisíce osob," říká Kopřiva.

Inspekce předala veškerá zjištění policii a celní správě, aby tyto složky mohly konat v rámci svých pravomocí. Pokud se potvrdí, že jde skutečně výrobky Likérky Drak, půjde o první nález metanolového alkoholu u oficiálního výrobce.

Jednatel likérky Pavel Čaniga, kterého večer zadržela policie a předvedla k výslechu, označil výsledky rozborů za nesmyslné. A tvrdí, že někdo chce likérku zlikvidovat. "U mě se totiž metanol vůbec neobjevuje," tvrdí. Inspekce ale upozornila, že metanol byl v láhvích s originálním kolkem.

Inspekce už přitom minulý týden oznámila, že výhradní distributor produktů Likérky Drak pro český trh, společnost Verdana, měl v nepovoleném skladu ve Zlíně přes 30 tisíc lahví a několik plastových barelů bez jakýchkoli údajů dokazujících původ lihu a datum výroby.

Na sklad upozornil anonym. "K prohlídce došlo na základě anonymního telefonátu, který nás upozornil na možné sklady pančovaného alkoholu právě v areálu bývalého Svitu," uvedla mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Vyzkoušeli jsme automat Draka v Tescu. Nakupují tu hlavně zoufalci:

Nic nezákonného, říkala firma

Právě lahve s logem Likérky Drak se v září objevily mezi výrobky obsahujícími nebezpečný metanol. Podle zástupců likérky však šlo o padělky, v oficiálních výrobcích Likérky Drak totiž rozbory metanol nenašly. Likérka v září vypsala milionovou odměnu za dopadení pachatele pančování.

Firmy se bránily i v minulém týdnu po odhalení nelegálního skladu. Podle jednatele likérky Pavla Čanigy byly všechny faktury řádně doloženy a ze zboží byla zaplacena spotřební daň. "Nemám informace, že by se stalo něco nezákonného," řekl Čaniga. Podle jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka byla pouze výrobní šarže u některých výrobků nečitelná. "Probíhá náprava, inspekce to ví. Budeme je volat na kontrolu a zboží se uvolní do prodeje," uvedl před týdnem Sedlařík.

Ve stínu Draka. Reportáž z centra metanolové aféry

 

Právě se děje

Další zprávy