V šesti z patnácti párků je málo masa, ukázal test

Tomáš Fránek
2. 4. 2013 12:37
Spotřebitelské sdružení dTest se už obrátilo na potravinářskou inspekci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - U šesti z patnácti vídeňských párků uvádějí výrobci na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. Ukázaly to testy spotřebitelského sdružení dTest.

Nejvyšší rozdíl mezi skutečným a deklarovaným obsahem masa činil téměř 17 procent v neprospěch spotřebitele, a to u vídeňských párků z řetězce COOP. Kilogram masa v nich obsažený přijde zákazníky na 323 korun.

Také další výrobek, Tesco párky vídeňské, v testu neobstál. Ačkoliv jejich etiketa slibovala 65 procent, obsahovaly tyto párky nejméně masa ze všech, a to pouhých 49 procent.

Třetím produktem s nedostatečným hodnocením jsou vídeňské párky Lidl Pikok. Na jejich obalu je uvedeno 80 procent masa, ačkoliv laboratorní testy prokázaly pouhých 64 procent.

„K uvedeným třem produktům jsme podali podněty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci," řekl manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Co to je vídeňský párek

Podle potravinářské vyhlášky musí vídeňský párek obsahovat nejméně 55 procent hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 procent tuku. Nesmí obsahovat žádné strojně oddělené maso, takzvaný separát ani drůbeží maso.

„Tyto požadavky splnily všechny testované výrobky, byť zmíněné párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření," uvádí Václav Beneš.

V šesti značkách párků testy rovněž prokázaly přítomnost glutamátů, které dodávají jídlu masovou chuť. Jejich hlavním úkolem je zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji obsažených v uzeninách. Právě těmito přísadami nahrazují výrobci chybějící maso.

 

Právě se děje

Další zprávy