V rozpočtu přibylo přes sto miliard výdajů i příjmů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 9. 2010 12:49
Do příjmů se budou započítávat i peníze z EU

Praha - O přibližně deset procent vyšší příjmy i výdaje zapracovalo do návrhu státního rozpočtu na příští rok ministerstvo financí. Na obou stranách se částka navýšila o 127,7 miliardy korun. Schodek tak zůstává stejný ve výši 135 miliard korun.

Stát by tedy měl v příštím roce utratit 1179,8 miliardy korun a vybrat 1044,8 miliardy korun. Návrh, který ministrestvo financí předložilo vládě,  je dostupný na vládních webových stránkách.

Do rozpočtu se započítají příjmy z EU a dalších evropských zdrojů v objemu téměř 101 miliard korun. Všechny takto získané peníze se také dostaly do kolonky výdaje. Dalších 17,1 miliardy korun mají přinést přímé platby, 2,1 miliardy má přinést prodej zbytečného majetku. Ministerstvo rovněž zvýšilo odhadované daňové příjmy o 7,4 miliardy korun.

Na straně výdajů se zvýší například peníze na odstraňování povodňových škod. Ministerstvo zemědělství dostane o 2,5 miliardy víc na spolufinancování Programu rozvoje venkova, 1,1 miliardy dostane přidáno i ministerstvo spravedlnosti.

Na obsluhu státního dluhu bude třeba 80 miliard

Schodek proti letošnímu schválenému deficitu klesne o zhruba 28 miliard. Celkové výdaje by měly proti letošnímu rozpočtu o pět miliard klesnout, naopak celkové příjmy by měly být o téměř 23 miliard vyšší.

V některých kapitolách výdaje přesto vzrostou. Například o více než tři miliardy korun vzrostou výdaje na obsluhu státního dluhu, celkem si vyžádají 79,6 miliardy korun.

Ministerstvo v návrhu státního rozpočtu vychází z předpokladu, že česká ekonomika poroste v příštím roce reálně o 2,3 procenta, spotřeba domácností se zvýší o dvě procenta, naopak spotřeba vlády o necelé procento klesne. Spotřebitelské ceny by měly v průměru růst o 2,5 procenta, průměrná nezaměstnanost by měla klesnout z letošních devíti procent na 8,7 procenta. Vůči euru by měla koruna posílit na průměrných 24,60 Kč/euro.

 

Právě se děje

Další zprávy