V práci si dejte pivo, budete kreativnější, tvrdí vědci

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 4. 2012 9:07
Zákoník práce pití alkoholu zakazuje, některé firmy to však tolerují
Foto: Reuters

Chicago, Praha - Pokud máte tvůrčí zaměstnání a dáte si při práci trochu vína nebo piva, podáte mnohem kreativnější výkon.

Alespoň to tvrdí trojice vědců z Illinoiské univerzity v Chicagu ve své studii, kterou publikovali v žurnálu Consciousness and Cognition (Vědomí a poznávání).

K výzkumu autoři použili Test vzdálených asociací. V rámci toho musí jedinec ke třem zadaným slovům doplnit další, čtvrté, které lze s každým z nich nějak spojit.

"Tento test prověřuje schopnost řešit problémy kreativně, protože respondent musí více spoléhat na asociace než na znalosti," vysvětlují vědci.

Střízlivým lidem se nápady vyhýbaly

Šetření se zúčastnilo celkem čtyřicet mužů ve věku 21 až 30 let. Polovina z nich dostala vodku s brusinkovým džusem (množství vodky se odvíjelo od jejich váhy), zbytek se zúčastnil testu za střízliva.

Foto: Aktuálně.cz

Následně je nechali autoři hodinu "odpočívat" u animovaného filmu Ratatouille a poté následoval test. Celkem účastníci doplňovali 15 slov.

Z výsledku vyplynulo, že přiopilí účastníci zodpověděli správně více úkolů. Zároveň na to potřebovali méně času než jejich střízliví kolegové. U každé otázky totiž respondenti vyplňovali, jak rychle je daný výraz napadl - zda se jednalo o intuitivní vnuknutí, nebo museli nad výsledkem přemýšlet.

Samotná myšlenka, že trocha omamné látky může rozžehnout jiskru kreativity, nová není. Že si takto napomohli, se tvrdí například o filosofovi Sokratovi, spisovateli Edgaru Allanu Poeovi nebo skladateli Ludwigu van Beethovenovi. Dosavadní studie se ale tím, jak intoxikace souvisí přímo s kreativitou, příliš nezabývaly, doplňují autoři.

V Česku se popíjení raději vyvarujte

Na to, abyste se ale mohli v Česku v klidu oddat popíjení na pracovišti, vám ale závěry amerických odborníků stačit nebudou. Potřebovat budete spíše benevolentního nadřízeného, zákoník práce je totiž nekompromisní.

Požívání alkoholu nebo jiných návykových látek v zaměstnání je zakázané, ať se jedná o pracovní dobu, nebo ne. Stejně tak jedinec nesmí do práce přijít pod vlivem.

Jak ale zdůrazňuje Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje pracovní portál Jobs.cz, v některých oborech panuje v tomto směru více volnosti.

"Zvláště v případě firemních oslav po pracovní době," komentuje mluvčí LMC. Stejně tak se zákazy nevztahují na přípitek, k němuž dochází například během přijetí zahraniční delegace nebo při slavnostní recepci s obchodními partnery.

Plošný souhlas s tím, aby pracovníci při plnění svých úkolů popíjeli, ale podle Dombrovského není běžný. "Míra benevolence je různá a může se měnit v čase, zaměstnanec by proto neměl spoléhat na to, že občas trocha alkoholu v práci přece nemůže nikomu vadit," komentuje Dombrovský.

Také on ale věří, že v některých případech může trocha alkoholu prospět.

"Sklenka vína u oběda, tak typická například ve Francii, může přinést uvolnění od stresu, inspirovat. Ovšem pivo spojené s těžkým obědem může mít naopak velmi negativní vliv - člověka na hodinu dvě zpomalí, skoro uspí," říká pro Aktuálně.cz. Zároveň ovšem zdůrazňuje, že vliv alkoholu na pracovní výkon je samozřejmě zcela individuální.

 

Právě se děje

Další zprávy