V Lošticích přemístí zóny, nechtějí přijít o tvarůžky

ČTK ČTK
26. 2. 2013 15:52
Místem pro přesun je Olomouc, čímž by se naplnil vžitý název pro tuto specialitu
Foto: Wikipedia

Loštice - Výroba tradičních olomouckých syrečků možná zmizí ze své tradiční lokality, kterou jsou Loštice. Dokonce by se po 137 letech mohla dostat do města, od kterého má tento sýr s nezaměnitelným aroma jméno - tedy do Olomouce.

Důvodem je to, že firma A. W. chce postavit nový výrobní závod, jelikož v historické výrobně v centru města už nelze rozšiřovat produkci tvarůžků. Plánovaný závod má zabrat plochu pět až šest hektarů. Majitelka jednoho pozemku, který leží uprostřed plochy určené v původní průmyslové zóně pro stavbu nové haly, ale klíčovou parcelu odmítla firmě prodat či směnit za větší.

"Samozřejmě máme pořád zájem zůstat už s ohledem na tradici v Lošticích, ale pokud se nám nepodaří sehnat adekvátní pozemek, budeme muset jinam. Není vyloučena varianta, že provoz přesuneme k Olomouci," komentoval problémy s odkupem pozemku jednatel A. W. Karel Hlaváček.

Radnice v Lošticích má ovšem eminentní zájem na tom, aby se známý sýr nadále dělal v tomto městě. Dokonce nyní přišla s řešením, že by plánovanou průmyslovou zónu přemístila jinam.

Městské zastupitelstvo již podle starosty Loštic Ctirada Lolka proto v závěru loňského roku schválilo návrh změny územního plánu, který obsahuje přemístění průmyslové zóny z východní na západní okraj města. Tam jsou také vhodné pozemky.

Zóna by místo na východě mohla být na západě

"Máme už předběžný souhlas všech dotčených institucí s touto změnou. Projektant začíná pracovat na změně územního plánu a je připravena základní studie pro společnost A.W.," uvedl. Vlastníci pozemků v nové lokalitě průmyslové zóny podle starosty předběžně souhlasili s jejich prodejem firmě A.W. "Nikdo nebyl z principu proti, takže je šance, že se to (investice A.W.) podaří realizovat," podotkl.

Změna územního plánu Loštic by podle starosty mohla být dokončena příští rok, přičemž společnost A.W. souběžně připravuje projekt stavby nového závodu na výrobu tvarůžků. "Jakmile definitivně odsouhlasíme územní plán, tak oni by měli být připraveni na zahájení stavby," dodal Lolek.

Zachování výroby tvarůžků je pro Loštice důležité. Město s 3000 obyvateli, které se pyšní titulem "metropole tvarůžků", díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů. V Lošticích funguje muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu. Například muzeum tvarůžků v roce 2011 navštívilo 13 363 lidí, kterých bylo meziročně o 3000 více.

Firmě A.W. se daří a předloni zvýšila prodej tvarůžků z 1800 tun v roce 2010 na téměř 1960 tun. Tržby společnosti vzrostly o 11 procent na 255 milionů korun. Loňské výsledky vedení společnosti A.W. zatím nezveřejnilo.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.

Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří dnes žijí v Německu a Rakousku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy