V Krkonoších se staví, horám to už škodí

Tomáš Fránek
4. 12. 2006 0:00
Špindlerův Mlýn - Málokterá lokalita v Česku zažívá takový stavební boom jako krkonošská střediska. Byty, penziony a hotely rostou ve velkém.
Foto: www.czechtourism.cz

A to přesto, že třeba v nejvyhledávanějším středisku Špindlerův Mlýn platí už dva roky stavební uzávěra. Stavba nových ubytovacích zařízení se přestává líbit také ochráncům přírody a místním starousedlíkům.

Investoři jsou ale mocnější a přicházejí se stále novými projekty dalších penzionů, bytových domů a apartmánů.

Kolik bude turistů?

Jenom v lokalitě obce Vítkovice se tak nyní připravuje výstavba pěti nových penzionů. Investoři z Prahy tam chtějí stavět menší domy pro asi dvanáct hostů, obec proti tomu nic nemá.

Výrazného rozšíření se má dočkat také ubytovací areál na Horních Mísečkách, kde má vyrůst pět nových apartmánových domů se 133 lůžky, v další etapě pak má ještě přibýt dalších více než 140 lůžek.

U všech nových ubytovacích zařízení úřady nyní posuzují, jaký budou mít vliv na přírodu v horách, zařazených mezi evropsky významné lokality a chráněné ptačí oblasti. U jednoho z penzionů ve Vítkovicích už úředníci Libereckého kraje rozhodli kladně pro investora i přes nesouhlasné stanovisko České inspekce životního prostředí, že stavba bude mít významný vliv na životní prostředí.

Odborníci i Správa Krkonošského národního parku se obávají také vlivu nových apartmánů, které mají vyrůst na Horních Mísečkách. Obávají se především stále většího počtu lidí, kteří se tak do těchto lokalit přijedou rekreovat.

Foto: www.czechtourism.cz

"Nárůst ubytovacích kapacit na Horních Mísečkách povede ke zvýšení tlaku na další rozvoj rekreačních aktivit v této oblasti. Negativní vliv tohoto faktoru na celistvost soustavy lokalit Natura 2000 nelze vyloučit ani objektivně zhodnotit," uvedli Alice Háková a Jan Losík, kteří zpracovávali odborný posudek k výstavbě apartmánů.

Odborníci tak například navrhují, aby se dělalo celoroční sčítání návštěvníků této lokality a sledoval se i počet vydaných parkovacích lístků.

Další nové bytové domy a byty po rekonstrukci se postavily nebo se staví i na jiných místech, jako v Peci pod Sněžkou, ve Svobodě nad Úpou, v Horním Maršově či Vrchlabí.

Udělíme výjimku

A zájem mezi zákazníky je velký, i když nejde o žádnou levnou investici. Za nadstandardní bydlení zaplatí lidé v horských střediscích až trojnásobek běžné ceny. Výjimkou nejsou ani byty za více než deset milionů korun.

Pro krkonošská města a obce ale není výstavba bytů, které si lidé kupují do osobního vlastnictví, výhodná. Města totiž přicházejí o příjmy z rekreačních lůžek, stát pak o výnosy z daní.

Nové byty a domy vyrostly také v největším krkonošském středisku Špindlerově Mlýně. Tam se počet lůžek počet míst pro hosty zvýšil více než dvojnásobně, počet obyvatel městečka se tak v sezoně zvyšuje z asi třinácti set až na dvacet tisíc.

A horečně se stavělo i přes to, že už dva roky platí ve městě stavební uzávěra a místní proti výstavbě nových bytů sepsali petici.

Foto: www.czechtourism.cz

Příkladem může být projekt nových apartmánových domů v lokalitě Medvědína. Bývalé vedení města totiž přes doporučení stavební komise bloky sto patnácti apartmánů nepovolit, dalo investorům výjimku ze stavební uzávěry.

Nové vedení města chce ale postupovat jinak. "Ty doby, kdy se tady živelně stavělo, musí skončit," uvedl v Hospodářských novinách nový starosta města Bohumír Zeman.

Atmosféra se ztrácí

Protesty lidí provázely také záměry investorů postavit dvě nové horské chaty v ochranném pásmu Krkonošského národního parku ve Velké Úpě.

"Je sice pravda, že Krkonoše měly hodně zanedbanou turistickou infrastrukturu, ale to už neplatí. Hory začínají být přeplněné, mnohá střediska už spíše připomínají střed velkých měst, ztrácejí svoji atmosféru," uvedl Jan Mertl, který pobyty v českých horách nabízí turistům z Beneluxu.

Stavební boom a stále více lidí, kteří do hor přijíždějí, přinášejí hrozbu i pro krkonošské lesy. Ty se sice už většinou vzpamatovaly ze škod, které jim za socialismu přinesla síra z uhelných elektráren, ale kvůli stále většími počtu aut roste koncentrace dusíku. Ten se poté dostává do lesní půdy.

Na to upozorňují také posudky u nově připravovaných projektů, podle nich je potřeba co nejvíce omezovat dopravu.

 

Právě se děje

Další zprávy