V kauze ČKA hrozí i střet zájmů

Adam Junek
2. 8. 2006 23:00
Praha - Příchuť střetu zájmů při rozhodování o pohledávce za PPF se vznáší nad bývalou členkou představenstva ČKA Radkou Kafkovou.

Vysoce postavenou manažerku minulý týden zatkla policie pro podezření z braní úplatků v řádu až desítek milionů korun. Spolu s ní zatkla další dva lidi, kteří stojí mimo Českou konsolidační agenturu. Finanční policie navíc obstavila účty jak obviněných, které soud poslal v pátek do vazby, tak také společnosti Cetus, prodej jejíž pohledávky měla podle policie Kafková za úplatu zmanipulovat.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se Kafková octla v zásadě ve střetu zájmů, když její úsek řešil pohledávku za finanční skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera.

Vztah s bankéřem

"Kafková dlouhodobě žije s vrcholovým manažerem PPF Banky," potvrdily deníku Aktuálně.cz dva na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje z blízkosti ČKA a PPF. Jde o člena představenstva této banky Františka Dombeka.

Oficiálně o tom agentura nevěděla. "V současné době probíhá prověření celého portfolia pohledávek, které Radka Kafková spravovala v rámci svého úseku. V tuto chvíli nemáme žádné poznatky svědčící o střetu zájmů. ČKA nikdy nebyla v obchodním vztahu s PPF Bankou, vyjma operací na mezibankovním trhu depozit," uvedla pro deník Aktuálně.cz Jana Szukalská, mluvčí konsolidační agentury.

Kafková měla pohledávku za PPF ve svém portfoliu. Pod ní totiž spadaly takzvané komplexní případy. Další úseky pak řeší samostatně prodávané pohledávky a pohledávky prodávané v balíku.

Infobox
Autor fotografie: http://www.czka.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Právní zástupce Kafkové Jiří Vrba z advokátní kanceláře Jaroslavy Šafránkové se s deníkem Aktuálně.cz odmítl bavit. "Magistr Vrba nehodlá s médii nic ohledně tohoto případu řešit. Neposkytne vám žádné informace," sdělili deníku Aktuálně.cz na sekretariátu právní kanceláře.

Střet zájmů popírá i PPF. "Prodej pohledávky za PPF burzovní společnost byl záležitostí ČKA a PPF BS nebyla mezi zájemci o tuto pohledávku, tudíž nemohlo jít o střet zájmů," tvrdí Dita Fuchsová, mluvčí skupiny PPF.

Přesto přes Kafkovou a Dombeka mohly do PPF proudit informace o stavu pohledávky, kterou finanční skupina dlouhodobě odmítala uznat a dokonce se soudila s agenturou o její existenci.

PPF a nezaplacené miliardy

O co vlastně přesně šlo? Kupující zmíněné pohledávky, rakouská poradenská firma CA IB Corporate Finance, patřící do skupiny UniCredit, dokázala nemožné. Letos na jaře přesvědčila Kellnerovu firmu, aby uznala pohledávku a zastavila soudní jednání. To byla totiž podmínka ČKA, aby dvoumiliardovou pohledávku prodala. Jako první v dubnu o tom informoval časopis Týden.

Sporná pohledávka vznikla v březnu 2000. PPF prostřednictvím dceřiné společnosti PPF Burzovní koupila od IPB dvaatřicet procent akcií České pojišťovny, který Kellnerovi umožnil získat v pojišťovacím gigantu většinu. Za dvacet procent akcií ale společnost nikdy nezaplatila dohodnutých 1,6 miliardy korun.

Zdůvodňovala to tím, že IPB převedla akcie pozdě, a proto si PPF proti dluhu započetla smluvní pokutu 1,9 miliardy korun.

To, kdo komu dluží, zkoumaly už od roku 2000 české soudy. Za pět let ale nepadl ani prvoinstanční rozsudek.Dluh za nezaplacené akcie, který v průběhu pěti let narostl na 2,3 miliardy, nakonec skončil na bedrech státu. PPF Burzovní mezitím utlumila většinu svých aktivit a stala se v rámci Kellnerova impéria zcela nevýznamnou, napsal Týden.

Bylo to výhodné, tvrdí firma

Kdo za kupcem pohledávky stál, zůstává předmětem spekulací. Jednou z nich je i to, že by to mohla být sama PPF. Ostatně nebylo by to poprvé, co se k vlastnímu dluhu, který spravuje ČKA, dostal sám dlužník.

Proč vlastně Kellnerovo impérium po pěti letech sporů vzdalo boj a stáhlo žalobu, kterou podalo nejen na ČKA, ale také přímo na stát a na ČSOB, jež aktiva IPB převzala?

"Nabyvatel pohledávky navrhl takové řešení, které PPF BS mohla akceptovat, a tím sprovodit téma nejasného dědictví šest let staré kauzy ze světa a vyhnout se dalšímu protahování soudních řízení a rizikům z nesprávného posouzení kauzy soudem," zdůvodnila deníku Aktuálně.cz Dita Fuchsová.

 

Právě se děje

Další zprávy