V Dukovanech odstavili reaktor na mimořádných 78 dní

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 8. 2011 12:58
Po rozsáhlé výměně se výkon bloku zvýší z dosavadních 460 megawattů na 500 MW
Foto: Karel Toman

Dukovany (Třebíčsko) - Jaderná elektrárna Dukovany zahájila odstávku jednoho ze čtyř reaktorů. Podle plánu bude mimo provoz 78 dní. Jde o mimořádně dlouhou odstávku, protože bude spojena s rozsáhlou výměnou technických zařízení. Výkon bloku se tím zvýší z dosavadních 460 megawattů (MW) na 500 MW. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Ve vyšším výkonu 500 MW už funguje polovina elektrárny. Všechny dukovanské bloky budou výkonnější v příštím roce.

Odstávka se teď bude týkat bloku číslo jedna. V sobotu ve 13:00 se zastavila první turbína. Druhá přerušila výrobu energie v sobotu v 17:07. "Tím byl vyřazen z provozu celý blok," řekl Spilka.

Kromě obvyklé výměny části jaderného paliva a revize zařízení se budou provádět další práce, které umožní zvýšení výkonu. Mezi ně patří i výměna dvou statorů generátoru, z nichž každý váží přes 200 tun. Koncem září se v Dukovanech zastaví také blok číslo dvě, elektrický proud nebude vyrábět 24 dní. Oba bloky budou současně stát proto, aby mohla být provedena rekonstrukce zařízení, která jsou pro ně společná.

Obrazem: Život pod věžemi Dukovan:

U prvního dukovanského bloku stoupl výkon na 500 MW předloni, druhý blok je výkonnější od letošního ledna. U posledního ze čtyř bloků budou provedeny potřebné technické úpravy v první polovině příštího roku. Pak bude mít celá elektrárna místo původních 1760 MW instalován výkon 2000 MW, jaký má mladší Temelín. Z Dukovan by tak mělo ročně do sítě plynout 16 terawatthodin (TWh) elektřiny; nyní se roční produkce proudu pohybuje kolem 14 TWh.

Dukovany jsou v provozu přes čtvrt století. Atomové bloky měly původně instalován výkon 440 MW. Jejich výkonnost se zvyšuje od roku 2005. Díky obměně zařízení se nejprve postupně u každého bloku dostala na zhruba 460 MW. Teď se provádí další etapa modernizace.

Dukovanská elektrárna byla i loni největším domácím zdrojem elektřiny. Do sítě dodala 14,176 terawatthodin (TWh) proudu, zatímco mladší atomová elektrárna v jihočeském Temelíně vyprodukovala 13,82 TWh. V tomto roce mají Dukovany v plánu výrobu 14,322 TWh elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy