V Davosu je elita světa, nálada šéfů firem je mizerná

Karel Toman
28. 1. 2009 14:01
Krize bude dlouhá, manažeři nevěří v rychlou změnu
Panika na burze v New Yorku, reakce na americkou krizi.
Panika na burze v New Yorku, reakce na americkou krizi. | Foto: Reuters

Davos - Hluboká deprese z vývoje ekonomiky provází dnešní zahájení Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Šéfové předních firem světa už nevěří, že současná krize opíše křivku tvaru písmene V a že tedy odejde stejně rychle, jako přišla. Drtivá většina z nich naopak neočekává výraznější oživení ani během příštích tří let. Mezi účastníky podle Financial Times panuje nedůvěra, že záchranné balíčky zpomalí pád ekonomiky a že se vyspělé země domluví na sjednoceném postupu s chudými.

Rozsahem a předpokládanou délkou hojení ran se tak současná krize začíná blížit té velké hospodářské, kterou spustil krach na newyorské burze v roce 1929. Stejně jako ona, také ta současná krize dopadá podle ředitelů světových firem na všechny regiony a všechna průmyslová odvětví.

Trochu naděje do těchto chmurných vyhlídek bude chtít podle New York Times vnést Barack Obama na dubnovém summitu nejvyspělejších zemí G20 v Londýně. Ve své dnešní řeči chce oznámit příchod nového ekonomického řádu i ruský premiér Vladimír Putin, který se davoského setkání účastní vůbec poprvé.

Globální krize důvěry

Depresi mezi lídry světového byznysu potvrdil i nedávný průzkum auditorské firmy PriceWatehouseCoopers. "Rychlost a intenzita recese se podepsala na psychice podnikatelských špiček a vyvolala globální krizi podnikatelské důvěry," uvedl k výsledkům průzkumu celosvětový generální ředitel společnosti Samuel A. DiPiazza, Jr. "Dokonce i rychle se rozvíjející ekonomiky se potýkají s problémy úvěrového zabezpečení, pomalými kapitálovými trhy a kolabující poptávkou," dodal.

Partner české pobočky PriceWaterhouseCoopers Jiří Moser navíc upozorňuje, že optimismu, který u nás ohledně dopadu krize na českou ekonomiku ještě donedávna vládl, rychle blednou barvy. "Dnes se spíše zdá, že ekonomika bude zasažena se zpožděním a globální sentiment i problémy se v roce 2009 plně přenesou i do Čech," obává se Moser.

Pro dvanáctý ročník svého Celosvětového průzkumu generálních ředitelů provedl tým PricewaterhouseCoopers v posledním čtvrtletí roku 2008 celkem 1 124 rozhovorů s generálními řediteli z 50 zemí světa. Od doby, co společnost tento průzkum provádí, jsou jeho letošní výsledky nejpesimističtější.

Pouhých 15 % generálních ředitelů v Severní Americe a stejné procento v západní Evropě například očekává ekonomický růst během příštích dvanácti měsíců. Jen 34 % respondentů věří v růst zisků v příštích třech letech, oproti 42 % v loňském roce, kdy se teprve začínaly ukazovat dopady úvěrové krize na světovou ekonomiku. Podle PriceWaterhouseCoopers se navíc nálada zhoršovala už během výzkumu.

Obama: pomoci musí i G20

V těchto temnotách jako by se už ale zároveň ukazovalo světlo na konci tunelu. Tři čtvrtiny předních světových firem totiž na krizi reagovaly vývojem nových produktů a služeb a také změnami ve svém fungování. A přes polovinu z nich očekává, že jim letos tyto investice přinesou výnos. Propouštět chce zatím necelá třetina.

Dravé prostředí také začíná ustupovat vzájemné spolupráci. "Podstatně stoupl podíl respondentů, kteří se domnívají, že podniky se společnou majetkovou účastí (tak zvané joint ventures) budou hrát větší roli v zahraničních expanzích než fúze a akvizice. Tento trend je obzvlášť patrný v západní Evropě a v Latinské Americe. V tom se pravděpodobně odráží nižší náklady a rizika spojená s joint ventures a stoupající popularita vzájemné spolupráce při náročných zahraničních expanzích," píše se ve studii PriceWaterhouseCoopers.

Plných 80 procent vůdců světových firem si také přeje jasnou strategii svých vlád v oblasti klimatických změn.

Ruský stařík poslouchá projev premiéra Putina v jedné z moskevských prodejen s elektronikou
Ruský stařík poslouchá projev premiéra Putina v jedné z moskevských prodejen s elektronikou | Foto: Reuters

Své problémy si teď ředitelé budou moci vyříkat na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, kam se kromě nich právě sjíždí také na čtyři desítky hlav států včetně světových velmocí jako je Čína, Rusko, Velká Británie a Německo.

Vrcholní představitelé USA i tamních bank budou letos kvůli krizi chybět. Jak ale upozornily New Yourk Times, Barack Obama zavítá v dubnu na pravidelné setkání G20 do Londýna. Tam požádá zástupce 20 nejvyspělejších zemí světa, aby vložily 0,7 procenta svých záchranných balíčků do fondu pomoci rozvojovým zemím, které si samy podobná opatření nemohou dovolit.

Mottem letošního Světového ekonomického fóra je Formování post krizového světa a za cíl má najít východiska z globální ekonomické a klimatické krize. O výjimečnosti setkání svědčí i fakt, že se ho zúčastní na 1400 šéfů největších firem světa, což je nejvyšší číslo od založení fóra v roce 1971.

 

Právě se děje

Další zprávy