V Česku se objevily bonbóny s melaminem

Tomáš Fránek
24. 10. 2008 10:43
Firma dovezla cukrovinky z Nizozemí
Bonbony s melaminem: White Rabbit, balení 227 g, datum minimální trvanlivosti 20.11.2009.
Bonbony s melaminem: White Rabbit, balení 227 g, datum minimální trvanlivosti 20.11.2009. | Foto: SZPI

Brno - V Česku se objevil první výrobek s jedovatým melaminem

Státní potravinářská a zemědělská inspekce zjistila, že do Česka byly dovezeny bonbóny White Rabbit původem z Číny, u nichž byl již dříve prokázán nadlimitní výskyt melaminu.

Nizozemský dovozce distribuoval tyto bonbóny do celkem čtrnácti evropských zemí, a to ještě před tím, než Evropská komise zavedla ochranná opatření na hranicích. Teprve nyní se však nizozemskému úřadu pro kontrolu potravin podařilo sestavit kompletní seznam všech odběratelů.

Do Česka se dostalo dvacet balení těchto bonbónů (White Rabbit, balení 227 g, datum minimální trvanlivosti 20. 11. 2009), které byly v době kontroly již rozprodány. "Pokud je někdo ze spotřebitelů má ještě doma, inspekce doporučuje je nekonzumovat," varuje inspekce.

Potravinářská inspekce kvůli melaminu uskutečnila téměř 400 kontrol, při kterých se inspektoři zaměřují na potraviny z Asie, jež obsahují mléčnou složku v jakékoliv podobě. Odebráno bylo již 19 vzorků. Výsledky jsou známy zatím u osmi z nich, přičemž ani v jednom se přítomnost melaminu neprokázala.

Skandál s používáním jedovatého melaminu vypukl v Číně. Tam několik dětí zeměřelo a dalších více než 50 tisíc se nakazilo závadným mlékem, které obsahovalo melamin. Ten způsobuje u dětí vážné problémy ledvin.¨

Výrobky s nadlimitními hodnotami melaminu se už objevily v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy