V Česku přibylo 60 prodejen potravinářských řetězců

ČTK ČTK
4. 7. 2013 12:08
Na trhu působí celkem 680 potravinářských supermarketů, 640 diskontů a 300 hypermarketů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Albert

Praha - V Česku za poslední rok a půl přibylo 60 nových prodejen supermarketů, hypermarketů a diskontů. Na tuzemském trhu tak působí celkem 680 prodejen potravinářských supermarketových řetězců, více než 640 prodejen diskontů a téměř 300 hypermarketů. Vyplývá to ze studie Supermarket, diskont & hypermarket 2013 společnosti Incoma GfK.

Trh supermarketů se v ČR koncentruje do vlastnictví tří zahraničních řetězců - Aholdu, Rewe a Tesco Stores. "Šest společností se supermarketovými řetězci provozuje 680 prodejen s celkovou prodejní plochou téměř 490 000 metrů čtverečních. V lednu 2012 u nás bylo 645 supermarketů," uvedl analytik Incomy Pavel Cabal. Největší podíl supermarketových ploch je v Praze a v Jihočeském kraji.

Ze čtyř diskontních řetězců, které po ukončení činnosti Plus Diskontu v ČR operují, pouze dva pokrývají všechny české kraje, a to Penny Market a Lidl. Řetězec Norma operuje pouze v západní polovině republiky, COOP Diskont má svoje provozovny v sedmi ze 14 krajů. Čtyři diskontní řetězce v současnosti provozují více než 640 prodejen s celkovou prodejní plochou 483 000 metrů čtverečních, v lednu 2012 u nás bylo 634 diskontů. Největší rozlohu mají prodejny řetězce Lidl.

Na českém trhu působí v současnosti pět významných hypermarketových řetězců, které provozují necelých 300 prodejen s celkovou prodejní plochou 1 326 000 metrů čtverečních. Největší celkovou prodejní plochu mají prodejny řetězce Tesco. Kaufland trhu dominuje počtem prodejen.

Nejvíce hypermarketů je umístěno v Moravskoslezském a Středočeském kraji. Naopak nejméně hypermarketů má Vysočina a Liberecký kraj. Z pěti hypermarketových řetězců, které v ČR operují, tři obchodníci pokrývají všechny české kraje, a to Albert, Interspar a Kaufland. Řetězec Tesco Hypermarket neoperuje v Libereckém kraji, Globus nemá zastoupení ve čtyřech krajích.

Fotogalerie: Nová obchodní centra v Česku. Kde a kdy se otevřou?

 

Právě se děje

Další zprávy