V Česku během čtyř let vznikne 700 nových IT firem

tsc
19. 10. 2007 20:00
Přibýt může až 40 tisíc pracovních míst

Praha - Podle studie společnosti IDC investují letos Češi do rozvoje informačních technologií 93 miliard korun a počítače živí 154 tisíc lidí. Do roku 2011 by toto číslo mělo stoupnout zhruba o 40 tisíc. Informoval o tom server iHned.cz.

Trh v Česku se však podle serveru potýká s nedostatkem specialistů, ročně je absolventů IT oborů o polovinu méně, než je potřeba. Firmy proto zakládají vlastní univerzity.

"Musíme změnit celý systém vzdělávání," cituje server viceprezident Microsoftu pro střední a východní Evropu Vahe Torossian. Podle něj firma zatím spolupracuje s 3,4 milionu učitelů informatiky z více než sto zemí.

Informační technologie jsou podle viceprezidenta Microsoftu Willa Poola jedním z hlavních důvodů růstu ekonomik postkomunistických zemí. Analytik Economist Inteligence Unit Nenad Pacek však připouští, že středoevropský a východoevropský region investoři podceňují a stále upřednostňují Čínu.

Česko patří v oboru IT v regionu ke špičce, podle žebříčku Technology Fast obsadilo sedmnáct pozic z padesáti nejrychleji rostoucích firem regionu.
 

 

Právě se děje

Další zprávy